Elmore Leonard

Vidd hírét!
 
 

1925. október 11-én született New Orleansban. Az apja a General Motorsnál dolgozott, emiatt ide-oda költöztek, míg végül 1934-ben Detroitban telepedtek le. Elmore Leonard mindig is Detroitot és környékét tekintette otthonának. Tanulmányait a detroiti Jezsuita Főiskolán fejezte be, innen egyenesen a seregbe jelentkezett, és három évet szolgált a Csendes-óceán déli részén. 1946-ban beiratkozott a Detroiti Egyetemre, és az írást is komolyabban kezdte művelni. Novellákat és rövid történeteket írt, amelyeket különböző magazinokhoz küldött be. Egy reklámügynökségnél szövegíróként dolgozott, miközben az egyetemen angolt és filozófiát hallgatott. 1950-ben diplomázott.

Elmore Leonard (1925-2013)

Első sikerét 1951-ben aratta a Trail of the Apaches című írásával. Az 50-es és 60-as években több, mint 30 western-novellát írt, többet közülük megfilmesítettek. Ekkor született többek között a Three-ten To Yuma is, amelyből 1957-ben és 2007-ben is nagysikerű film készült. Első regényét, a The Bounty Hunterst 1953-ban írta. A későbbiek során áttért a western műfajáról a krimire és a thrillerre, majd forgatókönyvíróként is kipróbálta magát – nem kis sikerrel. Hollywood olyan történeteket és forgatókönyveket köszönhet neki, mint a Mint a kámfor, a Szóljatok a köpcösnek!, a Jackie Brown, a Mr. Majestyk vagy a Csak lazán!. Legújabb „filmje”, a Freaky Deaky 2011-ben került a nagyvászonra, ez egy 1988-as regényének, a Dinamitnak az adaptációja.

Nyelvezete miatt több támadó kritika is érte. Párbeszédei pörgősek, néhol tényleg olyan a szereplők dialógusa, mintha azt egy forgatókönyvből ragadták volna ki. A regényírás 10 szabálya című esszéjében a saját humoros stílusában össze is állította, hogy ő mit tart fontosnak egy regény megírásakor. Sokat idézett frázisa is innen származik: „Igyekszem kihagyni azt a könyvekből, amelyet az olvasó is átugrana.” Stílusa mindenképp különleges, és már olyanok is megdícsérték, mint Saul Bellow, Martin Amis vagy Stephen King. Ez utóbbi Elmore Leonardot a „nagy amerikai írónak” tartja.

1992-ben a Grand Master Edgar-díjjal tüntette ki a Mystery Writers of America, 2006-ban pedig a Louisiana Writer-díjat vehette át. 2008 októberében az F. Scott Fitzgerald Literary-díjjal jutalmazták az amerikai irodalomban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. 2010-ben, 85 évesen egy új regényt adott ki Djibouti címen, amelynek főszereplői a kereskedelmi hajókat eltérítő, modern kalózokról készülnek dokumentumfilmet készíteni, de szerepel a könyvben egy szaúdi diplomata, egy texasi milliárdos, egy terrorista is az al-Káida hálózatából.

Elmore Leonard 2013. augusztus 20-án hunyt el szélütés következtében.


Vidd hírét!