Szóljatok a köpcösnek a tévében is!

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Tévésorozat készül Elmore Leonard 1990-es regénye, a Szóljatok a köpcösnek! alapján. A szatirikus regény főszereplője Chili Palmer, egy miami uzsorás és adóbehajtó, akit Miamiból Leo Devoe után küld a megbízója, mert Leo 300 000 dollárral vágta át a biztosítóját, és Las Vegasba szökött. Palmer azonban a kaszinó fővárosában ráébred, hogy vonzódik a filmipar után, ejti Leo begyűjtését, és Los Angelesbe repül, hogy kipróbálja magát Hollywoodban.


A regény alapján 1995-ben John Travolta, Rene Russo, Gene Hackman és Danny DeVito főszereplésével készült nagy sikerű mozifilm. Feltehetően az adaptáció sikerén felbuzdulva, 1999-ben Elmore Leonard megírta a sztori folytatását is, amelyből 2005-ben készült film Be Cool (magyarul Csak lazán) címmel. A főszerepet ebben is John Travolta játszotta, a női szereplőt Uma Thurman alakította. Chili Palmer itt a zeneiparban próbálja ki magát.

Get Shorty - hamarosan tévésorozat Elmore Leonard regénye alapján
Get Shorty – hamarosan tévésorozat Elmore Leonard regénye alapján

Egy jó sztorira a filmipar habozás nélkül lecsap. Ha kell, többször is. A Get Shorty vászonra került, aztán a folytatása is. Előzményt nehéz vagy értelmetlen lenne készíteni, hiszen kit érdekelne a Hogyan lett Chili Palmer uzsorás? című film. Amúgy is a sorozatok (újabb) aranykorát éljük, a megoldás kézenfekvő: legyen a Get Shorty sorozat. Az lesz. A széria az Egyesült Állmokban augusztusban debütál az Epixen; a sorozatot az MGM Television gyártja, a nemzetközi forgalmazásért is az MGM a felelős.

A sorozatban egyébként megváltoztatták a főszereplők nevét és foglalkozását, erre valószínűleg a szerzői jogok miatt volt szükség. Így aztán Chili Palmerből, a miami uzsorásból Miles Daly lett, aki bérgyilkos (az ír Chris O’Dowd játssza majd), a filmproducert Harry Zimm helyett Rick Moreweathernek hívják. A sorozat a regénynél és a regény alapján készült mozifilmnél is erőszakosabbnak ígérkezik. Azt csak remélni tudjuk, hogy Elmore Leonard humora azért majd visszaköszön helyenként. A trailer alapján egyelőre úgy tűnik, hogy nincs miért aggódni.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=o8Sa5omrAx8[/youtube]

Elmore Leonard regénye magyarul a Falukönyv-Ciceró gondozásában jelent meg, rögtön az 1995-ös az adaptációt követően, filmes borítóval. A regény nagyon jó, mindenkinek ajánljuk – kár, hogy már nem lehet kapni, a jelek szerint még antikváriumokban sem.

A detroiti Dickens néven is emlegetett amerikai krimiíróról úgy tartják, hogy a thriller műfaját irodalmi szintre emelte. Élete során több mint negyven regényt írt, igazán ismertté azonban már hatvanas éveit taposva, a nyolcvanas évek közepétől vált. Ettől kezdve alig kétévente megjelent kötetei szinte mind bestsellerek lettek. Népszerű regényei közé tartozik a Szóljatok a köpcösnek!, a Mint a kámfor vagy a Rum Punch, amelyből Jackie Brown címmel forgatott filmet Quentin Tarantino. Egyik regényalakja nyomán született az A törvény embere című tévésorozat is.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •