Esther Kinsky: Üdülő

Írta : Esther Kinsky
Eredeti cím : Sommerfrische
Eredeti kiadás : 2009
Magyar cím : Üdülő
Fordította : Tankó Tímea
Kiadó : Scolar Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2010
Terjedelme (oldalszám) : 109
80
Vidd hírét!
  •  
  •  

Esther Kinsky regényének rövid terjedelme arra enged következtetni, hogy könnyed kis olvasmány, amin hamar átfut az ember.  Azonban ez nem egy sétagalopp. Ami természetesen nem baj. Sőt. Nehézkesebb nyelvezete, az elbeszélő személyének fejezetenkénti váltakozása koncentráltságot és odafigyelést igényel. Ez a kis regény hihetetlen képi világával elrepít bennünket, főleg így a zimankós téli napokon, a fülledt, meleg délibábos nyárba, egy üdülőbe, ahol szinte semmi sem történik, szinte áll az idő. Fejezetről fejezetre ismerkedünk meg a szereplőkkel – Antal, az Új Nő, Ildi, Zoli, Miklós stb.-, egyik részben még csak sejtjük, hogy kiről van szó. Fokozatosan, lépésről-lépésre pillanthatunk bele a kis városka mindennapi, unalmas életébe, amelyben az üdülő az a hely, ahol találkozhatnak egymással az emberek, kikapcsolódhatnak, vagy akár pletykálhatnak.


A városkában, ahol minden férfit szinte Ferinek, Tibinek vagy Zolinak, nőknél pedig Zsuzsának vagy Marikának hívnak, lassan zajlik az élet. A nagy forróságban éppen csak hogy történik valami, nagy eseményekre nem kell számítani. Egyetlen esemény szinte, a sárga bikinis Marika halála, akinek tragédiája amolyan közönnyel átitatott egyszerű közlés által lett bemutatva. A cselekmények helyett a képi világ beszél. Így még nyári, tikkasztó, fullasztó napokat nem láttam bemutatva. S bár érezzük bőrünkön a hömpölygő meleget nyáron, az a mód ahogy Kinsky az apró részletekig láttat egészen fantasztikus és újra és újra olvasásra késztet. Az a naturalista ábrázolásmód, amivel ő dolgozik lebilincselő és elborzasztó egyben. Elég, ha csak az úton több napja fekvő döglött kutyák lehunyt szemeinek „légyzizegős zúzódásaira” gondolok, a széttörött húsos dinnyével harmóniában. De hallani a cigányasszonyok szoknyáinak zörgését, a nyári esték hangos tücskeinek ciripelését, vagy érezni bűzös, ecetszagú előző nap elfogyasztott ételek kigőzölgéseinek szagát a feleségen és látni hurkás domborulatait is. Olvasás közben Móricz Zsigmond Sárarany regénye jutott eszembe.

Az 1956-ban született német írónő első regénye a Magyarországon, Battonyán eltöltött négy év tapasztalataiból született. A Scolar Kiadó gondozásában megjelent könyv nagyon életszagú, nagyon láttató, nagyon képszerű, nagyon elolvasandó.


Vidd hírét!
  •  
  •