Életműdíj Frederick Forsythnak

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Sakál napjáról a tavaly, a regény születésének 40. évfordulóján mi már gyakorlatilag ódákat zengtünk, és egyáltalán nem tévedtünk, amikor azt állítottuk, hogy Frederick Forsyth ezzel a regénnyel forradalmasította a thriller műfaját. A Brit Krimiírók Szövetsége (Crime Writer’s Association) most Gyémánttőr-díjjal jutalmazta a szerzőt; az életműdíjat az indoklás szerint azért kapta, mert a thriller műfajában a kutatáson alapuló hitelesség egy új szabványát állította fel. Ennek az új szabványnak egyik ékes példáját adta A Sakál napjában.


A brit krimiírók Forsyth hosszantartó minőségi munkáját méltatták, amikor a 73 éves szerzőnek ítélték a rangos életműdíjat. Forsyth napjainkig tizenegy regényt írt, csak A Sakál napjából 10 millió példányt adtak el világszerte; a díj odaítélésekor azt mondta: egy firkásznak nagy megtiszteltetést jelent ez a díj, főleg úgy, hogy ezt a „csirkefogó pajtásaitól” kapja. Korábban olyan neves szerzők kaphatták meg a Gyémánttőr-díjat, mint John le Carré, Ruth Rendell vagy Elmore Leonard.

A de Gaulle elnök meggyilkolására felbérelt bérgyilkos története, a maga „villámgyors ütemű elbeszélésmódjával, a valóság könnyed és hűvös ábrázolásával és az egyedülálló, bennfentes információkkal” újraértelmezte a modern thrillert, áll a Krimiírók Szövetségének közleményében. A regény korunk egyik legnagyszerűbb thrillere, tette hozzá Peter James író, aki egyben a Szövetség elnöke is. James a díjazott szerzőt így magasztalta: „Forsyth az írásaival a kutatáson alapuló hitelesség egy új szabványát állította fel, és ezzel nagy mértékben befolyásolta úgy a saját munkámat, mint sok más kortrárs szerzőét.” Forsyth szerényen reagált a méltatásokra, azt mondta, hogy mindez nem volt szándékos a részéről, egyszerűen csak így történt. Szerinte a regényalakjai egyszerű „kétdimenziós” karakterek (nem túl hihető, felszínesen ábrázolt figurák), és a párbeszédek sem jelentenek világmegváltást.

Forsyth sokat ad írásainak hitelességére: körbeutazza a földet, ha szükséges, és egy könyvhöz így deríti fel a részleteket. Általában kilenc hónapot tölt utazással és kutatással, aztán két és fél hónap alatt megírja a könyvet: reggel hatkor kezd, napi hat órát tölt az írógépe mellett, és napi tíz oldallal végez. „Kényszerítem magam erre az iramra, mert különben egy sor félkész regény lenne a végeredmény. Bizony elég fárasztó tud lenni” – vallotta be az író.

Noha Frederick Forsyth nemrég azt nyilatkozta, hogy nem szándékozik több regényt írni, most éppen egy kutatás kellős közepén tart, és reméli, hogy októberben hozzáláthat az íráshoz is. Annyit elárult, hogy előtte Szomáliába fog utazni, és Mogadishu utcáin fog az al-Shabaab, a Mudzsahedin Ifjúsági Mozgalom után nyomozni. Forsyth úgy véli, hogy az al-Shabaab lesz az új al-Kaida, és ő egyenesen az oroszlán barlangjából akarja megszerezni a legújabb regényéhez szükséges információkat.


Vidd hírét!
  •  
  •