Vidd haza A kísérteteket!

Vidd hírét!
 
 

Gyakorlatilag játék játékot ér az Olvasoterem.com-on: az egyik alig ért véget, már itt a következő. Ezúttal egy Georges Simenon-regényért játszunk, a A kísértetek a napokban jelent meg az Agave Könyvek gondozásában. Az alábbi rejtvény helyes megfejtői között a A kísértetek három példányát sorsoljuk ki. A megfejtéshez egy kis segítséget is nyújtunk!

A betűlevesben egy Simenon-regény címét rejtettük el. Első ránézésre szinte lehetetlennek tűnik kibetűzni a megoldást, de sokkal nagyobb az esélyed, ha megsúgjuk például azt, hogy melyik betűvel kell kezdeni az összeolvasást. A könyvet először 1939-ben publikálták francia nyelven, de a negyvenes években megjelent magyarul is. (A betűhalmazban a regény magyar címét rejtettük el!) Figyelem! Akárcsak A kísértetek, a szóban forgó regény sem Maigret-történet, semmiképp ne a Maigret-sorozatban keresd a címét. Ahhoz, hogy megtaláld az első betűt, előbb az alábbi két kérdésre kell megtalálnod a választ:

  1. Hány önéletrajzi könyvet írt Simenon?
  2. Az 1931-es La Tête d’un homme c. regénye hányadik a Maigret-sorozatban?

A két fenti kérdésre egy-egy szám a válasz. Ha megvannak a számok, ezek segítségével pontosan meg tudod határozni a cím első betűjét a halmazban: az első kérdés válasza ugyanis a sor számát, a második kérdés válasza pedig az oszlop számát jelenti. A cím tehát ebből a betűből indul ki, és kígyómódra tekergőzik a halmazban. Átlósan soha sem törik meg, mindig csak 90 fokban, és természetesen önmagát sem keresztezi.

 

Ha sikerült kisilabizálni a regény címét, akkor az alábbi űrlap segítségével küldd be a megfejtést! Figyelem! Valós e-mail címet adj meg, mert ezen fogunk értesíteni, ha nyertél! Az e-mail címeket (ahogy minden más adatot) továbbra is bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek soha nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Azzal, hogy kitöltöd az alábbi űrlapot, beleegyezel, hogy felvegyük a nevedet és az e-mail címedet a játék-listánkra. (Ezt kizárólag játékok esetében használjuk, egyéb jellegű leveleket erre a listára nem küldünk!)

Ez a játék véget ért! Előbb lássuk a megfejtést:

Az első kérdésre (Hány önéletrajzi könyvet írt Simenon?) a válasz: három. Tehát a keresett regény címének első betűje a 3. sorban lesz. A második kérdésre (Az 1931-es La Tête d’un homme c. regénye hányadik a Maigret-sorozatban?) a válasz: hét. Így a regény címének első betűje a 3. sorban és a 7. oszlopban van, ez pedig az „A” betű. Innen csak azt kellett kitalálni, melyik regénycímről van szó, de segíthetett az, hogy elárultuk: 1939-ben jelent meg franciául, 1942-ben adták ki magyarul, és nem Maigret-regényről van szó. A megoldás: A FURNESI POLGÁRMESTER.

Ez a játék nem volt éppen a legkönnyebb, de nem volt lehetetlen sem a megfejtése: a játékosok 80%-nak sikerült megfejteni!

Íme a nyertesek névsora:

  • Asztalos Sándor
  • Nagy Béla
  • Szövényi Gergely

A nyerteseknek gratulálunk, őket e-mailen személyesen is értesítjük! Ne feledjétek, még folyamatban van egy játék az Olvasoterem.com-on, és rögtön azt követően jön egy másik is…

 


Vidd hírét!