Újabb le Carré-adaptáció?

Vidd hírét!
  •  
  •  

Gary Oldman az Oscar-gálát követően azt mondta: még George Smiley-ként is lehet újabb esélye a legjobb férfi főszerepért járó aranyszoborra – írja John le Carré hivatalos weboldala az nme.com-ra hivatkozva. Az 54 éves brit színészt most először, George Smiley megformálásáért jelölték Oscar-díjra, de a februári gálán végül alulmaradt Jean Dujardin-nel szemben. A franciát A némafilmesben nyújtott alakításáért díjazták.


Oldman a BBC News-nak adott interjújában arra utalt, hogy valószínűleg elkészül a Suszter, szabó, baka, kém folytatása is. Azt mondta: örült a jelölésnek, és az egész stáb büszke a filmre, de úgy gondolja, hogy lehet még egy esélye, mert elképzelhető, hogy vászonra viszik a Smiley’s People-t is. Ugyanezt mondta novemberben New Yorkban a comingsoon.net-nek: akkor arról beszélt, hogy a Working Title már tárgyal a lehetséges folytatásról.

A Smiley’s People a trilógia befejező része, le Carré 1979-ben írta, magyarul Csapda címen jelent meg 2011-ben az Agave Könyvek gondozásában. Az 1979-es regényben a brit hírszerzés öreg rókájának, George Smiley-nak ismét lehetősége nyílik összecsapni és végre leszámolni Karlával, a szovjet hírszerzés mesterkémjével. Látszólag egymástól független események indítják meg a lavinát: Londonban fejbe lőnek egy volt szovjet disszidenst, Párizsban pedig egy nő kap álomba illő ajánlatot, ami mögött csapdát sejt. A Whitehall azt szeretné, ha a londoni gyilkosságból nem lenne politikai ügy, s elkerülendő egy esetleges diplomáciai botrány is; a visszavonult Smiley-t is azért hívják újra be, hogy a szőnyeg alá söpörje az ügyet. De Smiley-t nem ilyen fából faragták. Főleg akkor nem, ha esélye van lecsapni Karlára. – A könyvről az Olvasoterem.com tavaly nyáron közölt kritikát.

John Le Carré huszonkét regényt írt eddig, ennek a felét filmesítették meg. A Karla-trilógiát a BBC már egyszer adaptálta: az első részből, az Árulásból 1979-ben hét epizódos minisorozat készült, 2011-ben ugyanezt a regényt dolgozták fel Gary Oldman főszereplésével. A Smiley’s People, vagyis a Csapda 1982-ben készült el a BBC stúdióiban, ez hat epizódra sikerült. Akkor a költségvetés miatt hagyták ki a trilógia második részét, a Hajszát (az eredeti a The Honourable Schoolboy címet viseli), amelyben Jerry Westerby Smiley megbízásából Ázsiában szegődik Karla nyomába. Annak a regénynek a cselekménye Hong Kongban, Vietnámban és Kambodzsában játszódik, s a forgatás a 80-as években túl költséges lett volna. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy most miért marad ki ismét a Hajsza, ahogy a Csapda megfilmesítését sem jelentették még be hivatalosan. Talán most azért ugorják át a második kötetet, mert annak elsősorban nem Smiley a főszereplője – így Gary Oldmannek mellékszerep jutna csak a produkcióban?


Vidd hírét!
  •  
  •