Irodalmi est a Móricz-naplókról

Vidd hírét!
  •  
  •  

“Mintha egy vad Móricz regényt olvasnék” címmel 2012. május 23-án, szerdán öt órakor ismét egy izgalmas irodalmi estre várják az érdeklődőket az Országos Idegennyelvű Könyvtárba. Az est témája a nemrég kiadott és nagy vihart kavart Móricz Zsigmond Naplók 1924-1925 első kötete. Móricz Zsigmond életének legviharosabb, 1924-25 közötti két évében meg kellett küzdenie első feleségének, Holics Jankának öngyilkossági kísérleteivel, valamint egy színésznő iránt érzett új szerelmével.


Naplók 1924-1925

A Naplók 1924-1925 jellegzetessége a töredékesség. Az írást szenvedéllyel űző, egyik szövegét a másikkal gyógyító, a hétköznapi eseményeket azonnal a művészi megfogalmazás síkjára emelő író levél- és versíráskor is több papírpéldánnyal dolgozott: az egyikkel a valós életét alakította, a másikkal a magánjegyzeteket, a naplót, a megírandó regényeket gazdagította – talán ránk, kései olvasókra gondolva. Naplói 2010-től több kötetben jelennek meg, posztumusz művekként gazdagítva a hatalmas írói életművet. Az első kötet az 1924-1925-ben feljegyzett – naplóbejegyzéseket és levelezéseket – bizalmas írásokat tartalmazza. Ezek a feleségének, Holics Jankának, és a fellobbanó szerelmek hősnőinek, Simonyi Máriának és Magoss Olgának szólnak. Az író a naplóírás segítségével vészelte át családi életének ebből fakadó válságát, amely már-már írói pályájának derékba törésével is fenyegetett.

Az irodalmi beszélgetésen közreműködik a kötet szerkesztője, Cséve Anna irodalomtörténész, muzeológus és Pécsi Györgyi irodalomtörténész. A műből részleteket olvas fel Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész. Az eseményre az Országos Idegennyelvű Könyvtár Rendezvénytermében kerül sor (1056 Budapest, Molnár utca 11.) május 23-án, szerdán délután öt órakor. Az est a “Nincs módunk középszerűnek lenni” rendezvénysorozat része. A program az NKA támogatásával valósul meg. A belépés ingyenes!


Vidd hírét!
  •  
  •