Könyvújdonságok – ezekre figyelünk

Vidd hírét!
 
 

Végre magyarul is megjelenik az utóbbi évek egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – amerikai krimisikere, Gillian Flynn tollából a Holtodiglan. A könyv 44 hete van a New York Times sikerlistáján (a héten éppen a hatodik, a múlt héten az ötödik volt, és lesz még olyan hét, hogy dobogós helyre kúszik fel), és az élmezőnyben található a többi fontos sikerlistán is. Magyarul az Alexandra Kiadónál jelenik meg április 22-én. A könyvről az amerikai sikerek láttán mi is többször szóltunk – valamennyi alkalommal hozzátéve, hogy alig várjuk a hazai megjelenését. Íme, karnyújtásnyira van…

Amy és Nick ötödik házassági évfordulója tragédiába torkollik: Amy eltűnik, és minden jel a jóképű férj, Nick bűnösségére utal. Amy naplójának részleteiből és a jelenben futó történetszálból izgalmas lélektani thriller bontakozik ki. Az olvasó döbbenten figyeli, hogy egy romantikus párkapcsolat miként alakulhat át szép lassan igazi pokollá… A kérdés csak az, ki tette valójában pokollá a másik életét? Gillian Flynn harmadik regénye megdöbbentő, magával ragadó kötet az erőszak természetéről, a kapcsolatok ingatag hatalmi viszonyairól és a mindent át- meg átszövő sötét titkokról.

Újabb skandináv krimi jön a napokban, és aki azt mondja, hogy ennek a műfajnak a napja már leáldozott, az téved, hiszen van még új a skandináv nap alatt is. Az Animus Kiadó skandináv krimik sorozatán kivül ugyanis egyre-másra jelennek meg a skandináv krimik más kiadóknál is, csak éppen más címszavak alatt. Amiről mi most beszélünk, az éppen az Animus jól bejáratott sorozatához tartozik, és ezzel egy új szerzőpáros mutatkozik be a magyar olvasóknak: Lotte és Søren Hammer. Az Elvetemültek a páros első regénye, Dániában 2010-ben jelent meg, és ezt további három követte.

Egy hétfő reggel két kisdiák borzalmas felfedezést tesz az iskola tornatermében. A plafonról öt férfi holtteste lóg, mértani pontossággal elrendezve. Konrad Simonsen főfelügyelő és csapata hamarosan az iszákos, ám rendkívül eszes iskolai gondnokra kezd gyanakodni, aki nem is tagadja, hogy köze van a mészárláshoz. A férfit nemsokára holtan találják. Csakhamar a nyomozók fülébe jut a szóbeszéd, miszerint az áldozatok mind pedofilok voltak. Mindezek után érthető, hogy a szenzációhajhász sajtó is lecsap az esetre, s a feltüzelt közvélemény komoly változásokat követel a törvényhozástól. De valójában mit akartak elérni a tettesek? És miért tarthatták olyan fontosnak a gyilkosság sokkoló koreográfiáját?

Szintén a napokban jelenik meg az a könyv, amely az Oscarra is jelölt, azonos című Napos oldal alapjául szolgált. Matthew Quick debütáló regénye angolul 2008-ban jelent meg, a magyar fordítás a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában kerül a boltok polcaira. A regény elbűvölő utazásra invitál a főszereplő, Pat elméjébe, ahonnan ugyan kissé torz, ugyanakkor végtelenül szívszorongató és szórakoztató is a kilátás. Ahonnan mi is nézői lehetünk Pat filmjének, amely néha szomorú, néha vidám, mint maga az élet.

Patnek ugyanis van egy elmélete, miszerint az élete egy film. Egy film, amelynek nemcsak főszereplője, de nézője is egyben, és amelynek rendezői székéből maga Isten dirigál. Egy film, amelynek csak és kizárólag akkor várja hepiend a végén, ha kiállja a maga elé állított próbatételeket. Ezek után talán nem meglepő, hogy Pat frissen szabadult egy elmegyógyintézetből. És az sem, hogy egyik leküzdendő akadállyal szembesül a másik után: senki sem hajlandó beszélni vele a nagy Ő-ről, aki jelenleg ex, kedvenc csapata vereséget vereségre halmoz, a talán még nála is furcsább Tiffany folyton ott liheg a nyakában, az új pszichiátere pedig mintha házasságtörésre bíztatná a gyógyulást elősegítendő. És ha ez még nem lenne elég, egy világhírű szaxofonos kísérti!

A végére egy olasz könyvsikert hagytunk; Donato Carrisi ugyan nem lesz jelen a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, de a könyv időzítése nem is lehetne jobb, hiszen a fesztivál díszvendége Olaszország. Az idén 40 éves olasz szerző kötete,a Démoni suttogás 11 kiadást élt meg csak Olaszországban, 30 hetet töltött külföldi sikerlisták élén, és számtalan díjat nyert Európa-szerte. A felkavaró és izgalmas krimit valós események ihlették.

Rettenetes bűnténysorozat sokkolja az országot. Egy embernek aligha nevezhető szörnyeteg kislányokat rabol el és csonkít meg. Goran Gavila kriminológusnak és az általa irányított különleges egység tagjainak olyan pokoli régiókba kell leereszkedniük a nyomozás során, ahonnan alig-alig van visszatérés. A tettes mindvégig ördögien megtervezett, lidérces játékot űz velük, minden egyes feltárt gonosztette valamilyen üzenet, amely arra kényszeríti a csapat tagjait, hogy nézzenek szembe azzal a sötétséggel, amelyet valamennyien magukban hordoznak.

Versenyfutás az idővel és harc a mindannyiunk lelkében ott lakozó démonnal: ez az, ami letehetetlenné teszi Donato Carrisi igaz történet alapján írt első regényét. A felkavaró és végtelenül izgalmas történet a jóság és a gonoszság között húzódó keskeny határmezsgyét vizsgálja, amíg fel nem fedi az utolsó, könyörtelen titkot.


Vidd hírét!