Elhunyt Richard Matheson

Vidd hírét!
  •  
  •  

Elhunyt Richard Matheson amerikai sci-fi, horror és fantasy író, forgatókönyvíró, többek közt a Legenda vagyok és a Csodás álmok jönnek című művek írója, akinek több munkájából is film készült. Mathesont 87 éves korában érte a halál – közölte hétfőn az amerikai forgatókönyvírók céhe (WGA), amelynek a világszerte ismert szerző a tagja volt. A sci-fi, horror és fantasy filmek akadémiája szerint Matheson vasárnap hunyt el Los Angelesben.


Az író 1926-ban született a New Jersey állambeli Allendale-ben, gyerekkorát Brooklynban töltötte. Első művei – sci-fik és horror történetek – az 1950-es években jelentek meg. 1954-ben napvilágot látott Legenda vagyok című műve mérföldkőnek számított pályafutásában és a horror műfajában is: a történet bővelkedett a zombikban és az apokaliptikus jelenetekben, új világot nyitva meg ezzel a háború utáni Amerika olvasóközönsége számára. A regényt háromszor is megfilmesítették, először 1964-ben, majd 1971-ben, legutóbb pedig 2007-ben Will Smith főszereplésével. Megfilmesítették A hihetetlenül zsugorodó ember, valamint a Csodás álmok jönnek és A doboz című történetét is.

Richard Matheson (1926-2013)
Richard Matheson (1926-2013)

Matheson televízióknak is írt, dolgozott többek közt az Alkonyzóna című sorozatban: az egyik általa jegyzett rész, a Rémálom 20 ezer láb magasan főszerepét William Shatner alakította, az epizód sokat emlegetett tévéklasszikus lett. Saját novellája alapján ő írta Steven Spielberg egyik első egészestés filmjének, a Párbaj című alkotásnak a szkriptjét is.

Csaknem hat évtizedet felölelő pályafutása során több mint 80 film és televíziós produkció fűződött a nevéhez íróként. Munkássága szerzők több generációját inspirálta, köztük volt Stephen King is, aki neki ajánlotta A mobil című 2006-os művét.

Forrás: MTI


Vidd hírét!
  •  
  •