J. K. Rowling álnéven írt krimit

Vidd hírét!
 
 

A The Cuckoo’s Calling áprilisban jelent meg, a borítón a Robert Galbraith név szerepelt, mint szerző. A könyv keménytáblás kiadásából állítólag 1500 példány fogyott, és a kritika is pozitív fogadtatásban részesítette; az csak most, júliusban derült ki, hogy a Robert Galbraith írói álnév a Harry Potter-sorozat szerzőjét fedi. Akkor azt mondták róla, hogy a The Cuckoo’s Calling Galbraith debütáló regénye, a szerző egy férfi, aki álnéven ír és katonai múlttal rendelkezik. Az olvasók és a kritikusok egyaránt örültek a regénynek, és a műfaj egy új kiválóságát köszöntötték Galbraithben.

Val McDermid (A szirének éneke), a pszichothrillerek királynője a hagyományos bűnügyi regény legjobbjai közé sorolta a könyvet, és azt mondta, azt az írói stílust látja benne, amitől ő beleszeretett a műfajba. Mark Billingham a regény főhősét dicsérte, Cormoran Strike-nál ellenálhatatlanabb nyomozóval alig találkozott az elmúlt években. Peter James krimiíró (A bosszú játéka, Félhomály, A halott szorítása) egy újabb jelentős tehetséget köszöntött a szerző személyében, és azt mondta, hogy imádta Galbraith regényét. A Daily Mail kritikusa, Geoffery Wansell is dicsérő szavakat zengett a könyvről: nem érezni, hogy egy elsőkönyves munkája, írta a The Cuckoo’s Callingról május elején, és hozzátette, hogy ritka az, amikor egy magándetektív egy csapásra ilyen népszerű lesz az olvasók körében. A Times Saturday Review kritikusa sziporkázó debütálásnak titulálta a regényt, a ragyogó párbeszédeket és a gazdagság és csillogás mélyén rejlő üresség meggyőző ábrázolását méltatta. A Bookoxygen.com recenzánsa szerint a cselekmény olyan, mintha Agatha Christie írta volna, a történet viszont nagyon mai, színpompás és szórakoztató.

A Sunday Times úgy érezte, hogy túlságosan nagy lelkesedéssel fogadta a szakma a regényt ahhoz képest, hogy az egy debütáló szerző első könyve, és úgy döntött, utánajár az író valódi kilétének. Rowling nem bánta volna, ha az írói álnév mögött rejtőzködő személye hosszabb ideig titokban marad, mert – mint mondta – felszabadító érzés volt Robert Galbraithként írni. Csodás volt úgy publikálni, hogy nincs felhajtás a megjelenés körül, nincsenek elvárások, és öröm volt olvasni a visszajelzéseket, mondta Rowling.

Rowling első, felnőttekhez szóló regénye, az Átmeneti üresedés tavaly ősszel jelent meg, a kritikusok és az olvasók vegyes fogadtatásban részesítették – ám valószínűleg nem az a könyv, hanem a Galbraith néven megjelentetett The Cuckoo’s Calling volt az a krimi, amire már 2007-ben gyanakodtak Nagy-Britanniában. Akkor a Sunday Times idézte Ian Rankint, aki tudott róla, hogy Rowling krimit ír.

A The Cuckoo’s Calling egy háborús veteránról szól, aki elveszítette az egyik lábát egy akna miatt Afganisztánban, és most magándetektívként keresi a kenyerét. Éppen szakított a barátnőjével, a saját irodájában lakik. Egy nap besétál hozzá John Bristow, és elmeséli, hogy a húga, a híres modell pár hónapja meghalt, a rendőrség pedig lezárta az ügyet, miután megállapították, hogy a nő öngyilkos lett. John Bristow viszont nem hitte el az öngyilkosságot, és megbízza Strike-ot az ügy felderítésével. Cormoran Strike alámerül a multimilliomos szépségek és rocksztárok világába.

A regény magyar megjelenéséről egyelőre nincs információnk, de nyitva tartjuk a szemünket, hiszen minket is érdekel Cormoran Strike nyomozása. A kiadó és a szerző jövőre ígéri a második Strike-regényt. Azt már minden bizonnyal az a fajta hajcihő fogja megelőzni, amitől Rowling még egy ideig szerette volna megkímélni magát.


Vidd hírét!