Drón szállíthatja házhoz a könyveket az Amazontól

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az Amazon, a világ legnagyobb webáruháza drónokat tesztel, jelentette be Jeff Bezos, a cég vezérigazgatója. Az Octocoptereknek nevezett távírányítós repülők legfeljebb 2,3 kilós csomagot lesznek képesek házhoz szállítani a rendeléstől számított 30 percen belül. Ha mindezt április elsején jelentették volna be, mosolyognánk, és meg sem osztanánk veletek a hírt. De így, december elején ez egészen biztosan nem kamu. Az Amazon egy szemléltető videót is közzétett a saját oldalán, íme:


[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=98BIu9dpwHU[/youtube]

A projekt természetesen egyelőre csak terv, és Bezos úgy véli, hogy körülbelül öt év múlva “kopoghat” a megrendelők ajtajában az első drón. Ehhez persze az Amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság engedélye is kell – a légtérben ugyanis egyelőre civil drónok nem röpködhetnek, így a hivatalos indoklás. A kompetens hatóság egyelőre csak a rendőrségnek és a kormányzati ügynökségeknek engedte meg, hogy drónokat röptessenek a légtérben (mintegy 1400 ilyen jellegű engedélyt bocsájtottak ki az elmúlt években), és várhatóan 2015-től (Európában pedig 2016-tól) hagynák jóvá a civil gépek forgalmát. Egyelőre számos biztonsággal kapcsolatos kérdés is felmerül az ilyen drónok forgalmát illetően: egyrészt nagyon sűrűn lakott területek fölött kellene közlekedjenek, és ezt pillanatnyilag a szabályozások tiltják, másrészt kérdés az is, hogy ki és hogyan fogja garantálni a drón által szállított termék biztonságát. Dr. Darren Ansell, a pilóta nélküli repülőgépek szakértője elmondta, hogy ezek a drónok, miután tulajdonképpen mindenféle felügyelet nélkül közlekednek, könnyen befoghatóvá és tolvajok célpontjává válhatnak.

Bezos a CBS 60 Minutes című műsorában beszélt a cég terveiről, és azt mondta: tudja, hogy ez ma sci-finek tűnik, de nem az. Ezzel a módszerrel, mint mondta, fél óra alatt képesek lesznek kb. 2,3 kilós csomagokat kiszállítani, és a rendelések 86 százaléka (!) ebbe a kategóriába tartozik. Az Amazon technológiai szempontból készen áll arra, hogy bevezesse ezt a szolgálatását, csak a szükséges szabályozásra várnak.

Amazon Prime Air – drón hozza házhoz a könyvet?

Feltevődik a kérdés, hogy mit tud lépni erre a konkurencia. A legjobban a Waterstones, Nagy-Britannia legnagyobb könyváruháza reagált az Amazon bejelentésére, és a saját blogjukon tették közzé a hírt legújabb szolgáltatásukról, amely az Ornithological Waterstones Landing Service, rövidítve az O.W.L.S. nevet viseli. (Figyelemre méltó az is, hogy a videóban látható sajtófőnököt John Owlsnak hívják.) Az O.W.L.S. azt jelenti, hogy a cég speciálisan erre a célra kiképzett baglyokkal röpteti házhoz a megrendelt könyveket, és ehhez a Légügyi Hatóság engedélyére sem lesz szükség. A szolgáltatás bevezetése mindazonáltal éveket vesz igénybe, mert – mint írják – nagyon nehéz a baglyokat betanítani. Mielőtt bárki felhívná valamelyik állatvédő ligát, csak szólunk, hogy az Amazon terveivel ellentétben a Waterstones híre egy zseniális vicc, és valójában nem fognak könyvekkel megpakolt baglyok röpködni az európai légtérben. A részünkről le a kalappal a Waterstones előtt, a könyviparban szerintünk ez volt az év poénja.

Forrás: BBC, Waterstones


Vidd hírét!
  •  
  •