Kristina Ohlsson: Az 573-as járat

Írta : Kristina Ohlsson
Eredeti cím : Paradisoffer
Eredeti kiadás : 2012
Magyar cím : Az 573-as járat
Fordította : Erdődy Andrea
Kiadó : Animus Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2014
Terjedelme (oldalszám) : 400
80
Vidd hírét!
  •  
  •  

A Stockholmból New York felé tartó 573-as járaton fenyegető üzenetet találnak: a terroristák egy titkos börtön bezárását és egy kitoloncolásra váró férfi szabadon bocsátását kérik, különben felrobbantják a gépet. Az amerikai hatóságok egy újabb 9/11-től tartanak, ezért nem hajlandóak minden információt megosztani a svéd kormánnyal.


Alex Recht és Fredrika Bergman legutóbbi közös ügyük óta eltelt némi idő, a kétgyerekes Fredrika nem tért vissza a rendőrséghez, immár az Igazságügyi Minisztériumban tevékenykedik. Régi kollegája, Alex továbbra is az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főfelügyelője, ám régi csapata nélkül.

Ohlsson nyomozópárosa a megszokottól eltérő esetet kell felgöngyölítsen: több ezer kilométer távolságból kell kideríteniük, kik állnak a gépeltérítési akció mögött, hová vezetnek a szövevényes szálak. Munkájukat nehezíti, hogy a svéd, illetve amerikai kormányok közti kommunikáció nem akadálymentes, egyik fél sem hajlandó információkat szolgáltatni az egyre bonyolultabbá váló esetről.  A politikai huzavona ellenére a Bergman-Recht duó ezúttal is sikeresen veszi az akadályt, az északi nyomozókra jellemző akkurátus munka újfent döntő tényezőnek bizonyul. Érdekfeszítőbbé teszi a történetet, hogy Alex Recht felügyelő fia a szóban forgó repülőjárat pilótája, így a nyomozónak vegyes érzelmekkel kell kezelnie az ügyet.

Kristina Ohlsson rendhagyó története ismét megerősíti bennünk azt a szeptember 11. után kialakult hitet, hogy a világ bármely pontján ott leselkedik ránk a veszély. Legyen szó a bolygó bármely területéről, nem érezhetjük teljes mértékben biztonságban magunkat. A könyv végén a szerző szakértőként is állást foglal a terrorizmussal kapcsolatosan.

Mindig kíváncsian várom a következő Ohlsson kötetet, remélve, hogy a legújabb felülmúlja az előzőt. Az eddig magyar nyelven megjelent regények igazolták ezt a tendenciát, ám Az 573-as járat töréspont ebben a sorozatban. Nem azért, mert rossz regényről, netán témaválasztásról lenne szó, csupán azt gondolom, hogy a klasszikus skandináv krimik sorából kilóg ez a kötet. Meglehet túlságosan pragmatikus vagyok, a meglévő jót nem szívesen cserélem a bizonytalanra. Ohlsson korábbi foglalkozása miatt nem meglepő, hogy ilyen témát választott, jó ismerője a terrorizmusnak. A jelenség számos regény vagy film témájául szolgálhat, ám ez esetben kissé vontatottra sikeredett. Legyen a sztori bármennyire is izgalmas, a mennyiség ezúttal a minőség rovására ment. Az utószóból következtetve lesz folytatása a történetnek, és én a magam részéről bízom benne, hogy nagyobb olvasási élményt fog nyújtani számomra.


Vidd hírét!
  •  
  •