Jussi Aldler-Olsen: Hajtóvadászat

Írta : Jussi Adler-Olsen
Eredeti cím : Marco Effekten
Eredeti kiadás : 2012
Magyar cím : Hajtóvadászat
Fordította : Dr. Dobosi Beáta
Kiadó : Animus Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2014
Terjedelme (oldalszám) : 464
90
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

A regény cselekménye a fekete kontinensről indul: Dánia segélyprogramon keresztül finanszíroz bantu törzseket Kamerunban, ám a pénznek egy ideje nyoma vész. A baka programként ismert, Dja Vadvédelmi Területen zajló akció célja az iskolarendszer és az egészségügyi ellátás minőségének a javítása. A szálak magas beosztású minisztériumi alkalmazottakig vezetnek, akik nem riadnak vissza semmitől, ha el akarják érni a céljaikat. Ezzel párhuzamosan fut egy cigány klán mindennapjait bemutató cselekményszál is, mely sejthető módon keresztezi majd a korrupt elöljárókkal foglalkozó szálat. A bandából kitűnik a 15 éves Marco, aki képességeivel és gondolkodásmódjával felülmúlja társait, minden vágya, hogy mielőbb szabaduljon ebből a közegből. Tanulni szeretne, egy nyugodt, erőszakmentes magánéletre vágyik. Terve megvalósulásának egy ember szab gátat: Zola nagybátyja, a kegyetlen bandavezér. Marcónak nehéz megválni a bűnözői élettől, tudva azt, hogy szökése esetén bármely pillanatban történhet valami a szintén bandatag édesapjával.


Egy napon azonban Marco szökésre kényszerül, életében elszabadul a pokol. Az író fokozatosan adagolja a feszültséget, a regény főhősével egyetemben az olvasó is egyre jobban elmélyül a szövevényes cselekményben. Akcióból nincs hiány, Adler-Olsen talán túlzottan is előtérbe helyezte a Marcóval kapcsolatos történéseket, ily módon a Q-ügyosztály nyomozóinak munkája mintha a háttérbe szorulna.

A skandináv krimik egyik fő ismérve, hogy a remek történetek és társadalmi problémák feszegetése mellett az írók nagy hangsúlyt fektetnek a főszereplők, nyomozók magánéletére. Ez leginkább sorozatok esetében követhető nyomon, ahol fokozatosan tárulnak elénk a szereplők magánéleti problémái, lelki vívódásai. Többségük megromlott vagy tönkrement házassági viszonyban él, foglalkozásukból kifolyólag magánéletük egy romhalmaz. Ez alól Karl Mørck sem kivétel, akinek ráadásul az életét végigkíséri a sorozat első részében elszenvedett balesete, amelyben volt nyomozótársa lebénult. A bűntudat, hogy egykor hibát követett el, végigkíséri mindennapjait, lelki vívódása a sorozat visszatérő motívuma.

A Q-ügyosztály ezúttal sem vall szégyent, sikerül pontot tenni a bonyodalmas ügy végére, annak ellenére, hogy a rendőrségen átszervezés történt, és a csapatot új taggal bővítették, aki ellenszenves viselkedésével leginkább hátráltatja a nyomozást.

A Hajtóvadászat egy újabb sikeres Adler-Olsen-regény, pörgős cselekménye odaszegezi az olvasót a székhez, egyben remek szórakozást nyújt. Kisebb hiányosságai ellenére (túlságosan nagy hangsúlyt kapott a Marco-cselekményszál, illetve a sok akciójelenet, melyet csodák folytán mindig túlél a főhős) újabb remek résszel gyarapodott a Q-ügyosztály nyomozásait bemutató sorozat, kíváncsian várom, hogy legközelebb milyen ügybe keveredik Karl Mørck és csapata.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •