Játék! Nyerj svéd kriminovellákat!

Vidd hírét!
 
 

Hosszú kihagyás után újra játékot szervezünk az Olvasoterem.com-on, a partnerünk pedig régi kedves ismerősünk, az Animus Kiadó, a skandináv krimik legfontosabb hazai bástyája. Az apropót természetesen egy újabb északi kötet adja – a Valami a tekintetében című novelláskötet, amelyet John-Henri Holmberg szerkesztett, és amely olyan szerzők írásait tartalmazza, mint Stieg Larsson, Åsa Larsson, Håkan Nesser vagy Johan Theorin.

A rejtvény megfejtéséhez egy kis logikára és némi keresgélésre lesz szükség. Elkezdünk egy sort, és neked folytatnod kell ugyanazon logika szerint. Tehát:

Ha azt mondom, hogy Harry Potter, azt mondod: ROWLING.
Ha azt mondom, hogy Philip Marlowe, azt mondod: CHANDLER.
Ha azt mondom, hogy Fredrika Bergman, azt mondod: OHLSSON.

Ezt a sort kell folytatni, szigorúan a fenti logika szerint, azaz mindig egy vezetéknévre van szükséged:

Ha azt mondom, hogy Annika Bengtzon, azt mondod: _________
Ha azt mondom, hogy Carl Mørck, azt mondod: _________
Ha azt mondom, hogy Harry Hole, azt mondod: _________
Ha azt mondom, hogy Malin Fors, azt mondod: _________
Ha azt mondom, hogy Erik Winter, azt mondod: _________
Ha azt mondom, hogy Maria Kallio, azt mondod: _________
Ha azt mondom, hogy Lisbeth Salander, azt mondod: _________

Ha mind a hét vezetéknév megvan, olvasd össze a nevek kezdőbetűit. Ha mindeddig jól dolgoztál, egy újabb skandináv szerzőt találtál. Hozzá kapcsolódik három alábbi kérdésünk, ezekre kell jól válaszolni:

EZ A JÁTÉK VÉGET ÉRT, ÍME AZ EREDMÉNYEK:

Ha jól gondolkoztál, a fenti regényhősökhöz a következő vezetékneveket társítottad:

Marklund
Adler-Olsen
Nesbø
Kallentoft
Edwardson
Lehtolainen
Larsson

Ha a kezdőbetűket fentről lefelé haladva összeolvasod, egy újabb nevet kapsz: MANKELL. Hozzá kapcsolódtak az űrlapon feltett kérdések:

  1. Hogy hívják a szerző legismertebb szereplőjét? – Kurt Wallander
  2. Melyik városban (illetve környékén) nyomoz legtöbbet ez a szereplő? – Ystad és vonzáskörzete
  3. Melyik regényben bukkant fel legelőször? – az általunk is recenzált A gyilkosnak nincs arca címűben, amely 1991-ben jelent meg

A játékban körülbelül 110-en vettek részt, és a játékosok 86%-a válaszolt jól mind a három kérdésre. Az elsőkérdésre minden olyan választ elfogadtunk, amely Wallandert nevezte meg – elég volt csak a vezetéknév. A második kérdésre minden olyan választ elfogadtunk, amelyben benne volt Ystad, hiszen a kérdés a városra vonatkozott. A harmadik kérdésre a helyes válasz az A gyilkosnak nincs arca volt, hiszen a kérdés úgy szólt, hogy melyik regényben bukkant fel először Wallander. Az A gyilkosnak nincs arca 1991-ben jelent meg, A piramis ezzel szemben egy novelláskötet, és legelőször (Svédországban) 1999-ben adták ki.

A több mint 90 jó megfejtő közül sorshúzással döntöttünk, és a szerencse az alábbi olvasóknak kedvezett:

Munkácsi Beáta
Ferenczik Judit
Kapéri Dávid
Szente Mónika
Romanyuk Zsófia

A nyerteseknek gratulálunk, őket e-mailen is értesítjük. Hamarosan egy új és az eddigieknél is izgalmasabb játékkal jelentkezünk.

A játék november 23-án, éjfélkor ér véget, eredményt november 24-én hirdetünk. Öt helyes megfejtő a Valami a tekintetében c. novelláskötet egy-egy példányát nyeri. Több helyes megfejtés esetén a nyertesekről sorshúzással döntünk.

A nyereményről: Ez a különleges kötet húsz svéd szerző tizenhét kriminovelláját tartalmazza. A novellák közt van klasszikus és rendőrségi krimi, vidéki történet, társadalmi és politikai célzatú írás is. A könyv szerkesztője széles skálát felölelő, eklektikus antológiát állított össze, amely hűen tükrözi a jelenlegi svéd krimiírás sokféleségét, erejét és témagazdagságát. Köszönhetően az új írók sokaságának, a korábbi tematikus zártság oldódásának és a közönségsikernek, a svéd krimi fejlődésének hihetetlen izgalmas fázisába lépett.

Játék előtt tanácsos elolvasni adatvédelmi nyilatkozatunkat. A lényeg: az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Figyelem! Ha részt veszel ebben a játékban, azzal azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára – ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk. A listáról utólag bármikor leiratkozhatsz, ami azzal jár, hogy végleg törlünk az adatbázisból. Játszani továbbra is játszhatsz, egyszerűen csak nem kapsz értesítést az újabb játékokról.


Vidd hírét!