Ma könyvsiker, holnap filmsiker

Vidd hírét!
 
 

Gillian Flynn második regénye, a Sötét helyek itthon a Holtodiglan sikere után jelent meg – noha a regény van legalább annyira jó, mint a végletekig magasztalt Holtodiglan. A történet két különböző idősíkban játszódik, a cselekményt pedig három különböző szereplő szemszögéből láthatjuk. A harmincvalahány éves Libby Day 25 éven át azt hitte, hogy az anyját meg a nővéreit a bátyja, Ben Day mészárolta le azon a bizonyos januári éjszakán – tulajdonképpen ő volt az, aki Ben ellen vallott, és Ben miatta ül a rácsok mögött 25 éve -, de most egy különös társaság miatt újra turkálni kezd a múltban, és sötét dolgokra bukkan. Azon túl, hogy Flynn a végletekig kiélezett krimit alkotott, egy elszegényedett család drámáját is jól megrajzolta. Az anya kétségbeesett küzdelme nagyon hiteles, bár az elég valószínű, hogy éppen ez nem fog a vásznon átjönni.

A regény magyarul 2014-ben jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában. Véleményünket a könyvről itt olvashatod.

Charlize Theron a Dark Places-ben
Charlize Theron a Dark Places-ben

A film premierjét eredetileg 2014 novemberére időzítették, de aztán a Holtodiglan adaptációjának sikere miatt ez csúszott (érthető okokból nem akartak szinte egyszerre két Flynn-adaptációt futtatni a mozikban), és most úgy fest, hogy a Sötét helyeket végül 2015 tavaszán mutatják be. Az amerikai és a magyarországi premierről még nincs hír, de a jelek szerint Svédországban, Norvégiában és Dániában is bemutatják 2015 márciusában vagy áprilisában. Több mint valószínű, hogy 2015-ben a hazai mozik is vetíteni fogják.

A harmincas Libby szerepében Charlize Theron látható, bár a film alkotói eredetileg Amy Adamset szerették volna – sajnos nem ért rá. Gillian Flynn egyike azon kevés szerzőknek, akinek minden eddigi regényét megfilmesítették. A Holtodiglan most fut a mozikban, 2015-ben jön a Sötét helyek, debütregényéből, a Sharp Objectsből pedig tévéfilm vagy tévésorozat készül – a részletek egyelőre nem ismertek.


Andy Weir első regénye igazi sikersztori, és a Fumax Kiadónak köszönhetően a magyar olvasók is végigizgulhatják már. A marsi szerzője szoftvermérnökként dolgozik, a munkája mellett pedig megírta első regényét is. Miután a kéziratot több kiadó is elutasította, Andy úgy döntött, hogy ingyen közzéteszi a könyvet a saját honlapján. Aztán rajongói kérésre készített egy Kindle-verziót is, és 99 centért árulta az Amazonon. Három hónap alatt 35 000-en vették meg – kiadói berkekben ekkor figyeltek fel rá többen is.

A történet főszereplője a botanikus végzettségű asztronauta Mark Watney, aki az Ares3 küldetés során egy baleset következtében a Marson ragad, és nagyon úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki idegen bolygón veszíti életét. A Földdel nem tud kommunikálni, az egyetlen menekvést a következő, Ares4 elnevezésű expedíció jelentheti számára, amellyel viszony két nagy gond van: egyrészt több mint négy év múlva landol a bolygó felszínén, a Mark rendelkezésére álló élelmiszerkészlet viszont csak egy évre elegendő, másrészt az expedíció landolási helyszíne mintegy 3200 km-re van a jelenlegi bázistól, a rendelkezésére álló marsjárók pedig nem igazán alkalmasak ekkora táv megtételére. Na de Mark nem az a fajta ember, aki ilyen helyzetben feladja…

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=EqqFTxVhvbg[/youtube]

A regény megfilmesítési jogait a Twentieth Century Fox vásárolta meg 2013 tavaszán, a rendezői székbe Ridley Scott ül, Mark Watney szerepében Matt Damont láthatjuk. A mentőcsapat vezetőjét Jessica Chastain alakítja (Damon és Chastain nemrég egy másik sci-fiben, a Csillagok közöttben is játszottak), és felbukkan a vásznon a 12 év rabszolgaság sztárja, Chiwetel Ejiofor is. A filmet a tervek szerint 2015. november 25-én mutatják be az Egyesült Államokban, és a rá következő napokban, hetekben világszerte több országban. Biztosak vagyunk benne, hogy a magyarországi premier időben közel lesz az amerikaihoz, vagyis a hazai nézőknek nem kell sokat várniuk a filmre.


Magyarul 2013 végén jelent meg Chris Kyle mesterlövész háborús emlékirata, az Amerikai mesterlövész. Kyle 1999-től 2009-ig szolgált az Egyesült Államok Haditengerészetének SEAL csapatában, ezen idő alatt több mint 150 halálos mesterlövész-találatot ért el – ez a legtöbb az amerikai hadtörténetben. Az iraki felkelők annyira rettegték Kyle-t, hogy az al-Shaitan („az Ördög”) csúfnevet adták neki, és vérdíjat tűztek ki a fejére. Kyle legendás hírnevet szerzett SEAL-, tengerészgyalogos- és a hadseregben szolgáló bajtársai körében, akiket gyilkos hatékonysággal védett a háztetőkről és mindenféle rejtett lőállásból. A texasi születésű Kyle, aki gyermekkorában, apjával vadászva tanult meg lőni, vadlóbetörő rodeó bajnok volt, mielőtt beállt a haditengerészethez. 9/11 után a terrorizmus elleni háború első vonalában vetették harcba, és hamarosan világklasszis mesterlövészként találta meg hivatását, aki ellenséges tűzben teljesít a legjobban. Személyes rekordját egy 1,9 kilométeres távolságból leadott halálos lövéssel Bagdad környékén állította fel. – Az Amerikai mesterlövész az ő személyes beszámolója rendkívüli harctéri élményeiről. Kyle sajnos nem érhette meg a könyv alapján készült mozifilmet: 2013. február 2-án egy texasi lőtéren egyik leszerelt vetetántársa ellene fordította a fegyverét.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=99k3u9ay1gs[/youtube]

Minden idők egyik legjobb háborús emlékiratából Clint Eastwood forgatott filmet, Bradley Cooperrel a főszerepben. A Másnaposok sztárja a film producere is egyben, és ő vásárolta meg a könyv megfilmesítési jogát is. Eredetileg Chris Prattnek szánta a főszerepet, de aztán meggondolta magát; körülbelül 18 kilót szedett magára a szerep kedvéért – naponta 8000 kalóriát vitt be a szervezetébe és napi négy órát edzett, hogy úgy nézzen ki, mint egy haditengerész. Ezen kívül Kyle-ról készült filmfelvételeket nézett végig, a puska kezelésénél pedig Kevin Lacz SEAL-mesterlövész, Kyle egykori társa segédkezett. Kyle-val csak egyszer tudott beszélni telefonon, pár héttel azelőtt, hogy Kyle meghalt volna. A rendezői székbe eredetileg David O. Russellt szánták, később Steven Spielberg neve is szóba került, de végül Clint Eastwood mellett állapodtak meg a film készítői. Valószínűleg ez volt a legjobb választás. Ez egyébként az első alkalom, amikor Bradley Cooper és Clint Eastwood együtt dolgozik. A filmet 2014. november 11-én vetítették először a hollywoodi AFI Festen, és karácsony napján néhány amerikai mozi is bemutatta. A hazai premier 2015. február 19-én lesz.


Tom Rob Smith debütregénye, A 44. gyermek itthon az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2009-ben. A könyvet 2008-ban a Brit Krimiírók Egyesülete (Crime Writers’ Association) az év thrillerének titulálta, a szerzőt pedig a rangos Ian Fleming Steel Dagger Díjjal jutalmazták érte. A 44. gyermek ugyanabban az évben a Man Booker-díj jelöltlistáján is szerepelt.

Gary Oldman és Tom Hardy a Child 44-ben – fotó: Larry Horricks – © 2013 Summit Entertainment

A történet 1953-ban játszódik a Szovjetunióban. Sztálin még él, vasmarkában tartja az országot, s ezt a vasmarkot az Állambiztonsági Minisztérium, az MGB vagyis a titkosrendőrség testesíti meg, amelynek éppen csak a brutalitása nem titkos, s ha azt mondja, a szovjet társadalomban bűnözés nem létezik, akkor az úgy is van. Vagy talán mégsem. Amikor Moszkvában, a vasúti sínek mellett megtalálják egy kisfiú borzalmasan megcsonkított hulláját, Lev Gyemidov, korábbi háborús hős, most az MGB nyomozója csodálkozva hallja, hogy a család szerint nem gázolás, hanem gyilkosság történt. Eleinte engedelmeskedik feletteseinek, eltussolná az ügyet, de addig növekszik benne a kétely, míg végül feleségével együtt egy uráli koszfészekbe száműzik, egyszerű közrendőrnek. És ráébred, hogy az a fajta bűntény, amelyet a fővárosban segített eltitkolni, itt is megismétlődött: újabb gyermeket gyilkoltak és csonkítottak meg. Lev és felesége, Raisza mindent kockára tesz, hogy a vérengző fenevadat megállítsa – még ha ezzel az Állam ellenségeivé válnak is.

A regény megfilmesítési jogait maga Ridley Scott szerezte meg, és 2009-ben még úgy volt, hogy a produkciót is ő rendezi. A tervek végül változtak, és a rendezői székbe Daniel Espinosa került, Gyemidovot pedig Tom Hardy alakítja. Főszerepben láthatjuk Noomi Rapace-t és Gary Oldmant is, a nemrég elhunyt Philip Seymour Hoffman helyére Vincent Cassel ugrott be. A film világpremierjére 2015. április 15-én kerül sor. Hazai bemutatóról egyelőre nincs információnk, de szinte biztos, hogy a magyarországi mozik is vetíteni fogják a produkciót.


Vidd hírét!