Stephen King az Edgar-díjas

Vidd hírét!
 
 

Stephen King kapta a múlt héten a legjobb bűnügyi regényért járó Edgar-díjat. A rangos elismerést a horror koronázatlan királya Mr. Mercedes című regényéért vehette át. (Kritikánk a könyvről itt olvasható.) A többszörös Locus-, British Fantasy- és Bram Stoker-díjas regényíró most először kapott Edgar-díjat.

King a 2014-ben megjelent regényével egy tőle kissé szokatlan műfajba alauzolja az olvasót, legalábbis szándékai és az előzetes beharangozók szerint. Stephen King: Mr. Mercedes (Európa, 2014)Valójában ez nem teljesen így van, ha nagyon szigorúan vesszük a műfaji jellemzőket, akkor a regény sokkal inkább hajlik egy thriller irányába, mintsem egy keményvonalas bűnügyi regénybe. A Mr. Mercedes egy beteg lelkű tömeggyilkos és egy öngyilkosságot fontolgató nyugdíjas nyomozó összecsapása. Egy pangó közép-nyugati kisvárosban, a fagyos kora hajnali órákban munkanélküliek százai állnak sorban az állásközvetítő előtt. Egyszer csak egy magányos sofőr a tömegbe hajt egy lopott Mercedesszel, visszatolat, majd újra gázol, aztán elmenekül a helyszínről, nyolc halottat – köztük egy csecsemőt – és tizenöt sérültet hagyva maga után. Brady Hartfield alkoholista anyjával él a szülői házban. Vágyik a mámorra, amit a Mercedes volánja mögött, a halálosztó szerepében érzett, ezért újabb, még ördögibb merényletre készül. Amikor Bill Hodges, a nyugdíjas zsaru levelet kap a Mercedeses Gyilkostól, reaktiválja magát, hogy meghiúsítsa az immár ezrek életét fenyegető, őrült tervet, és innentől hajmeresztően izgalmas versenyfutás kezdődik az idővel…

A legjobb bűnügyi tényirodalom kategóriában William J. Mann Tinseltown c. kötete nyert, amelyet az Amazon úgy jellemez, mint Nathanael West Sáskajárás c. regényének, John Berendt Éjfél a jó és a rossz kertjében című könyvének és Erik Larson Az Ördög a Fehér Városban című kötetének a keveréke. Mann az amerikai moziipar hajnalának egyik legsötétebb eseményét, a William Desmond Taylor-gyilkosságot elemzi a könyvben, de a Tinseltown a rejtélyes, hivatalosan máig megoldatlan bűntényen túl nagyszerű képet fest a születőfélben levő Hollywoodról is, annak minden árnyoldalával.

A legjobb kritika/életrajz kategóriában J. W. Ocker Poe-Land című kötetét választotta a legjobbnak a zsűri, amelyben a szerző a díj névadójának életútját járja be és Poe örökségét kutatja. Ocker sorra látogatta Edgar Allan Poe otthonait, megvizsgálta a 19. századi író és költő eredeti kéziratait, és szóba állt egy sor olyan emberrel (színészekkel, muzeológusokkal, szobrászokkal, írókkal, gyűjtőkkel, professzorokkal és történészekkel), akik életüknek egy részét Poe életművének, az örökségének szentelték. A Poe-Land egy rendhagyó útinapló, amely a detektívregény „feltalálójának” utóéletét követi nyomon.

A legjobb novelláért járó díjat a Holtodiglan és a Sötét helyek szerzője, Gillian Flynn vehette át What Do You Do? című elbeszéléséért, amely eredetileg a George R. R. Martin és Gardner Dozois által szerkesztett Zsiványok című antológiában jelent meg – a kötetet magyarul a Fumax Kiadó adta ki. A Mary Higgins Clark-díjat Jane Casey kapta The Stranger You Know című regényéért, Nagymester Díjat pedig Lois Duncan és James Ellroy vehetett át.


Vidd hírét!