Három regény – három tévésorozat

Vidd hírét!
  •  
  •  

Eddig többnyire bevett szokás volt, hogy a sikerkönyvekre lecsapott Hollywood is, és a regény alapján filmet készítettek. Ez a tendencia kitolódott vagy kiterjedt a tévésorozatok felé. Lehet, hogy még mindig ugyanolyan sok egészestés adaptáció készül regények alapján, de egyértelműen megnőtt az irodalmi művekből készült televíziós sorozatok száma. 2016-ban is számos olyan széria kerül a televíziók képernyőjére, amelyhez egy-egy regény vagy trilógia (általában véve: irodalmi alkotás) jelentette az ihletet. Ezek közül válogattunk, íme a legígéretesebb három!


11.22.63

A sorozat az Egyesült Államokban stílusosan az Elnökök Napján, azaz február harmadik hétfőjén, 15-én debütál. A főszerepben James Franco bukkan fel, a producerek között a széria alapjául szolgáló regény szerzője, Stephen King, a Lost (egyik) alkotója, J. J. Abrams és a főszereplő James Franco is megtalálható. King regényéből egyébként eredetileg Jonathan Demme (az A bárányok hallgatnak rendezője) akart egészestés filmet forgatni, de nézeteltérése támadt Kinggel, és elállt a tervektől. Később Abrams produkciós cége és a Warner Bros. Television is tárgyalt a könyv adaptálásáról; végül az egyezség 2014. szeptember 22-én született meg, és a televíziós jogokat a Hulu szerezte meg.

 [youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=NXUx__qQGew[/youtube]

Stephen King regényében Jake Epping, a harmincas, jóképű kisvárosi angoltanár kísérletet tesz arra, hogy megakadályozza Lee Harvey Oswaldot Kennedy meggyilkolásában. Az időutazás módját Jake a tüdőrákban haldokló öreg barátjától, Altől tudja meg, a küldetésre is Al kéri, ő ugyanis Kennedy halálától számítja Amerika és a világ romlását. Jake tart egy főpróbát, mielőtt megpróbálja megmenteni Kennedy elnököt. Stephen King: 11/22/63 (Európa Könyvkiadó, 2012)Középiskolája nyomorék öreg pedellusának családját 1958-ban az apa kiirtotta, Jake tehát azért megy vissza 2011-ből 1958-ba, a családirtás előtti hetekbe, hogy megmentse a családot. Ekkor veszi kezdetét a rengeteg bonyodalom, amely az új életével jár: szenvedélyes viszony, nagy, komoly szerelem, beteg lelkű, bosszúszomjas férj felbukkanása, gyilkosságok.

A regény, hosszas kutatómunka és temérdek forrásanyag elolvasása, valamint helyszíni látogatások után, angolul 2011-ben jelent meg – magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot 2012-ben. A 11/22/63 egyfajta alternatív történelem, Amerika huszadik századi történetének egyik legmeghatározóbb momentuma újraértelmezve vagy inkább újból átélve. A borzongás és a félelemkeltés nem kap szerepet a regényben, mégis minden vonatkozásban magán viseli King írói stílusának legjellemzőbb vonásait. – Recenziónkat a regényről itt találod.

The Magicians

A széria a tengerentúlon január 25-én debütál a Syfy-on, Jason Ralph-fal a főszerepben, bár a pilot epizódot, mintegy ízelítőként már december 16-án bemutatták. Lev Grossman regényének televíziós jogaiért már 2011-ben érdeklődött a Fox, de végül a SyFy készítette el a sorozatot. Az adaptációért Sera Gamble (Supernatural) és John McNamara (Aquarius, Jericho) a felelős, az első részt Mike Cahill rendezte.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=QS_20JPaEnA[/youtube]

Az első évad alapjául szolgáló regény magyarul az Agave Könyvek gondozásában jelent meg a 2015-ös Könyvhétre. A hazai olvasóközönség nagyon jól fogadta a felnőttek Harry Pottereként is emlegetett regényt, és nem egészen három hónappal később a kiadó kénytelen volt utánnyomni. A történet főszereplője Quentin Coldwater, Lev Grossman: A varázslók (Agave Könyvek, 2015)aki egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója lesz New York egy eldugott részében, és itt jön rá, hogy a gyerekkora kedvenc könyveiben megismert mágia valóban létezik. A tanulás évei a rejtélyes tanintézményben ugyanúgy telnek, mint bárhol máshol, a titkos tudás viszont örökre megváltoztatja őt. Kitűnően sajátítja el a modern varázstudományt, ám a szíve mélyén mindig is vágyott nagy kalandot és boldogságot nem kapja meg hozzá. Egy nap a barátaival azonban felfedeznek valami hatalmasat, ami mindent megváltoztathat.

November végén magyarul megjelent a trilógia második része, A varázslókirály is, 2016 tavaszán pedig érkezik a harmadik kötet. A tévésorozat az első kötet eseményeit követi, feltehetően második és harmadik évaddal is számolnak az alkotók.

The Night Manager

The Night Manager 2016 áprilisában debütál a BBC-n. A hat epizódos szériát a dán Susanne Bier rendezte, a szállodai portás szerepében Tom Hiddlestone-t láthatjuk, de szerepel a sorozatban még Hugh Laurie (Doktor House) és Tom Hollander (A Karib-tenger kalózai) is.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=g-ZcaKdvML8[/youtube]

A miniszéria alapjául szolgáló regényt John le Carré írta 1993-ban, ez volt a szerző első olyan regénye, amelyet a hidegháború után írt. A történet főszereplője Jonathan Pine, a volt brit katona, aki egy luxushotel portásaként dolgozik, és egy napon a szálloda vendégei között felfedezi Richard Onslow Ropert, a fegyverkereskedőt, aki többek között az egykori szerelme haláláért is felelős. Pine-t megkörnyékezi a brit hírszerzés: azt kérik tőle, hogy épüljön be Roper környezetébe, és segítsen leleplezni a fegyverdílert és gátlástalan támogatóit.

A regénnyel kapcsolatban két jó hírünk is van. Az egyik az, hogy a könyv magyarul egyszer már megjelent Éjszakai portás címmel, az I.P.C. Könyvek gondozásában, két kötetben. A könyvet azonban ma már elég nehéz fellelni, talán könyvtárak rejtett polcain vagy poros kis antikváriumokban még van néhány példány, az ismertebb könyvkereskedőknél viszont nem kapható. Ezen hamarosan változtat az Agave Könyvek, és ez a második jó hírünk: a le Carré életművét gondozó kiadó ugyanis a sorozat apropóján Éjszakai szolgálat címmel újra kiadja a regény, feltehetően új fordításban. Amint lesz kép a borítóról, természetesen azonnal megmutatjuk.

Update: a sorozat Európában – és így Magyarországon is – a tervezettnél hamarabb, februárban debütál, így a könyv is februárban jelenik meg. Nem új fordításról van szó, csupán újratördelésről. Nemcsak a könyv borítóját tudjuk megmutatni, hanem a könyv egy részletét is. KLIKK IDE!


Vidd hírét!
  •  
  •