Sherlock Holmes egy újabb utolsó esete

Vidd hírét!
  •  
  •  

Nem mernénk mérget venni rá, hogy tényleg ez az utolsó olyan eset, amelyben Sherlock Holmes nyomoz, noha Mitch Cullin regényében már 93 éves a legendás detektív. Mitch Cullin: Mr. Holmes (Agave Könyvek, 2016)A végét nem tudjuk a történetnek (és ha tudnánk, akkor sem árulnánk el), de arra merünk fogadni, hogy nem Mitch Cullin fogja kiírni Sir Arthur Conan Doyle nyomozóját a krimiirodalomból, vagyis az bizony elképzelhető, hogy jövőre ír majd valaki olyant, amelyben Sherlock Holmes 94 évesen old meg egy ügyet. Miért ne?


Addig viszont itt van egy olyan regény – a Mr. Holmes – , amelyet a ma embere írt, a történet cselekménye viszont bő fél évszázaddal korábban játszódik. 1947-et írunk. A 93. életévében járó, régóta visszavonult Sherlock Holmes egy parasztházban él a távoli Sussexben házvezetőnőjével és annak serdülő fiával. Mindennapjaiban méhészkedik, naplót vezet és elméje gyengülése ellen hadakozik. Holmes nem sejti, hogy élete alkonyán még egy eset vár rá. Egy eset, melynek megoldásához vissza kell tekintenie a múltba, ahol válaszokra lelhet olyan kérdésekre is, amiket még sosem tett fel magának. Válaszokra az életről, szerelemről és az elme képességeinek határáról.

Olvass bele a regénybe ↓


Mitch Cullin csodálatos története a feledés elleni küzdelemről lenyűgözte a kritikusokat, a kötetből Bill Condon rendezésében és Ian McKellen főszereplésével nagy sikerű film is készült. Látatlanban is merjük ajánlani Cullin regényét, hiszen korábban egy másik, napjainkban írt Holmes-történet kellemes meglepetést okozott. Nincs okunk azt feltételezni, hogy Cullin könyve nincs legalább annyira érdekes, még ha más okból is.

A skót-ír és cseroki felmenőkkel rendelkező Mitch Cullin 1968. március 23-án született az új-mexikói Santa Fében. Többek közt Salman Rushdie-val és Amy Tannel közösen alapította a Red Room nonprofit weboldalt, ezen kívül jó barátja Mary Gaitskill írónak. Eddig nyolc regény és egy novelláskötet fűződik a nevéhez, ezek közül a legismertebb a 2000-es Tideland, amit Terry Gilliam filmesített meg, illetve a 2005-ös Mr. Holmes, melyből Ian McKellen főszereplésével készült nagy sikerű film, és amely most magyarul az Agave Könyvek gondozásában jelent meg. Cullin jelenleg az év egyik részében a californiai Arcadiában él, a másikat Tokióban tölti.


Vidd hírét!
  •  
  •