Megfilmesítik a Metró 2033-at

Vidd hírét!
  •  
  •  

A hírek szerint Dmitry Glukhovsky kultikus regénye végre filmvászonra kerül. A szerző megegyezett két hollywoodi filmproducerrel, Michael De Lucával és Stephen L’Heureux-vel, és így Glukhovsky tíz éves álma válik valóra. Az Eurogamer úgy véli, hogy önmagában az egyezség még nem garancia arra, hogy ténlyeg elkészül a film, és példaként olyan videójátékokat hoz fel, mint a Halo, a Bioshock és az Uncharted, amelyek neve mellett rendre felbukkant egy producer is, és valamennyi esetében terveztek filmet is, de végül az soha nem született meg. Annyit viszont hozzátennénk, hogy a Metró 2033 kissé kivételes helyzetben van az említett videójátékokhoz képest: itt nem egy játék, hanem egy regény megfilmesítéséről van szó.


Glukhovsky elmondta, hogy korábban nagyon óvatos volt, és nem adta oda könnyen hollywoodi producereknek a művét, de most úgy érzi, hogy jó kezekbe került a Metró 2033, és De Luca valamint L’Hereux elképzelése a regény megfilmesítését illetően tetszik neki. Megtiszteltetés velük dolgozni, tette hozzá az orosz író. Tényleg úgy fest, hogy jó kezekbe került a regény megfilmesítése: Michael De Luca jelenleg az Infernón dolgozik, mint Dmitry Glukhovsky: Metró 2033 (Európa Könyvkiadó, 2011)producer, korábba pedig olyan filmeket jegyzett, mint A szürke ötven árnyalata, a Pénzcsináló, a Social Network – A közösségi háló vagy az Amerikai história X. Stephen L’Heureux a Sin City: Ölni tudnál érte producereként szerzett hírnevet magának.

Metró 2033 egy apokaliptikus világban játszódik, ahol minden romokban hever és az emberiség majdnem teljesen elpusztult. Moszkva szellemvárossá változott, megmérgezte a radioaktív sugárzás, és szörnyek népesítik be. A kevés életben maradt ember a moszkvai metróban bújik meg – a Föld legnagyobb atombombabiztos óvóhelyén. A metró állomásai most városállamok, az alagutakban sötétség honol, és borzalom fészkel. Artyomnak, a regény főhősének az egész metróhálózaton át kell jutnia, hogy megmentse a szörnyű veszedelemtől az állomását, sőt talán az egész emberiséget. A könyv, amelyről a mi kritikánkat itt olvashatod, magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2011-ben. A regényt Glukhovsky tollából két másik követte, a Metró 2034 és a nemrég publikált Metró 2035, de számos írót megihletett a történet, és több tíz olyan regény született, amely a Glukhovsky által megteremtett univerzumban játszódik. Ezek közül néhány magyarul is olvasható.


Vidd hírét!
  •  
  •