Elhunyt Kertész Imre

Vidd hírét!
 
 

Életének 87. évében hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Kertész Imre. A Nobel-díjas írót 2016. március 31-én, hajnali 4 órakor budapesti otthonában érte a halál – tájékoztatta csütörtökön Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója az MTI-t.

Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten. 1944. június 30-án, tizennégy évesen Auschwitzba deportálták. Megjárta a buchenwaldi koncentrációs tábort, majd a lágerek felszabadítása után, 1945-ben hazatért Magyarországra.

1955 és 1960 között keletkezett írásai egy részét beépítette az 1960-tól 1973-ig írt első regényébe, a Sorstalanságba. A nyolcvanas években írói és műfordítói munkái jelentették megélhetését, a sikert csak az évtized második fele és a magyarországi rendszerváltás hozta meg számára. Lelkes fogadtatásra talált német nyelvterületen, összegyűjtött művei 1999-ben a Rowohlt Kiadó gondozásában jelentek meg. 1998 óta a darmstadti Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung tagja volt; Magyarországon a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt.

Kertész Imre (1929-2016) (MTI Fotó: Nándorfi Máté)
Kertész Imre (1929-2016) (MTI Fotó: Nándorfi Máté)

2002-ben a világon először magyar íróként Kertész Imre kapta az irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Akadémia döntése indoklásában így írt: „egy írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben.” Kertész Imre 1975-ben megjelent, díjazott műve, a Sorstalanság máig az egyik legfölkavaróbb és leghitelesebb holokausztregény. A regény egy zsidó kisfiú szemszögéből láttatja és mutatja be az elhurcoltatás szörnyűségeit és a koncentrációs táborban átélt borzalmakat valamint az életben maradásért folyó küzdelmet. Sikereket először külföldön ért el a regény, miután több évnyi várakozás és visszautasítás után 1975-ben megjelent. Magyarországon a rendszerváltás után, de főleg az irodalmi Nobel-díj átvételekor lett híres. A regényből film is készült, Koltai Lajos rendezésében, Ennio Morricone zenéjével.

Főbb művei között van A kudarc (amely szoros szálakkal kötődik előző regényéhez, a Sorstalansághoz, és amely így egy trilógia második része is), a Kaddis a meg nem született gyermekért (a trilógia befejező része), Felszámolás, a K. dosszié, Gályanapló, Valaki más: a változás krónikája, Európa nyomasztó öröksége, A végső kocsma, A néző – feljegyzések 1991-2001. Kertész Imre németből fordított magyarra, neki köszönhetjük többek között Dürenmatt, Freud, Nietzsche, von Hofmannstahl, Schnitzler vagy Wittgenstein műveinek magyar nyelvű fordítását.

Számos elismerés mellett Kertész Imrét 1989-ben József Attila-díjjal tüntették ki, 1997-ben Kossuth-díjat kapott és elnyerte a lipcsei könyvvásár nagydíja és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nagydíját. Herder-díjjal tüntették ki 2000-ben, egy évvel később pedig a német Becsületrenddel. 2002-ben Budapest díszpolgára lett, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét vehette át, majd a Goethe-emlékérmet. 2004-ben a párizsi Sorbonne, 2005-ben a berlini Freie Universität díszdoktora lett. 2014-ben megkapta a Magyar Szent István Rendet.

Forrás: MTI, Olvasoterem.com


Vidd hírét!