Teherként élné meg Murakami a Nobel-díjat

Vidd hírét!
 
 

Murakami Haruki számára inkább teher lenne a díj, írja az MTI. A japán bestsellerszerző, aki évek óta az irodalmi Nobel-díj egyik favoritja, úgy véli, hogy számára inkább teher lenne, ha megkapná a legrangosabb irodalmi díjat. Murakami a német Der Spiegelnek nyilatkozott, és azt mondta: „Őszintén örülök, ha az olvasók értékelik a könyveimet, de bármilyen jutalom csak teher számomra. Nem akarok szobrot kapni.”

A világ legfontosabb irodalmi díjának idei nyertesét előre láthatólag október 13-án, csütörtökön hozzák nyilvánosságra. A hagyományoknak megfelelően eredetileg október 6-ra volt várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése, a díjat odaítélő Svéd Akadémia azonban egy héttel elhalasztotta a bejelentést. Az esélyesekről mi a múlt héten közöltünk egy rövid összeállítást. A japán író neve ismét a legesélyesebbek listáján szerepel. Murakami ugyanakkor arról beszélt, hogy igyekszik nem foglalkozni a spekulációkkal. „A Nobel-díj és én nagyon messze vagyunk egymástól. Ha a világon mindenki azt mondaná, hogy közel vagyok hozzá, akkor sem hinném el” – fogalmazott a szerző.

Murakami Haruki (fotók forrása: Alchetron)

Murakami nem az első olyan szerző, aki gyakorlatilag kijelenti, hogy nem akar egy rangos irodalmi díjat. 2011-ben John le Carrét jelölték a Nemzetközi Man Book Díjra, de a kémregények mestere már eleve a jelölést is visszautasította. Rendkívül hízelgő, hogy engem is jelöltek a 2011-es Nemzetközi Man Booker-díjra, közölte akkor le Carré egy, a kiadóján keresztül publikált nyilatkozatban, de nem versenyzek irodalmi díjakért, és arra kértem a zsűrit, hogy vegye le a nevemet a listáról. A zsűri persze nem tett eleget le Carré kérésének, igaz a díjat nem neki ítélték oda. Vajon Murakami mostani nyilatkozata milyen mértékben befolyásolja az Akadémia döntését? Lehet, hogy épp most húzták ki a nevét az első helyről?

Forrás: MTI


Vidd hírét!