Indriðason ábécé – minden, amit az izlandi szerző munkáiról tudni akartál

Vidd hírét!
 
 

Az izlandi Arnaldur Indriðason a skandináv krimiszerzők egyik kiemelkedő alakja. Könyvei Magyarországon az Animus Kiadó gondozásában jelennek meg, a sorozat épp a közelmúltban bővült a legújabb Indriðason-művel, amely a Rókalyuk címet kapta. (Olvasd el a regény első fejezetét itt!) A történelemből diplomázott, korábban filmkritikusként is dolgozó izlandi regényíró elsősorban tollforgatóként alkotott maradandót, de a filmvilágban is ismerik a nevét. Íme egy rövid útmutató Indriðason eddigi munkásságához.

Arnaldur Indriðason legismertebb és visszatérő regényhőse Erlendur felügyelő, aki először az 1997-ben kiadott Synir duftsins című krimijében bukkant fel. A zárkózott, mélabús, meglehetősen antiszociális, ötven körüli férfi túl van egy váláson, és mindkét gyermeke drogfüggő. A lányával különös a kapcsolata: Eva Lind (aki az első kötetek idején még várandós) egyszerre dühös az apjára és szorul több alkalommal is a segítségére.

Kicsoda Erlendur Sveinsson?

Erlendur Sveinsson nagyszerű nyomozó és makacsul ássa bele magát a munkájába, amikor éppen egy ügyön dolgozik, máskor viszont magányosan visszavonul az otthonába, és saját dokumentum-gyűjteményét bújja. A felügyelőnek fura kollekciója van: eltűnt emberek aktái. A múlt árnyai nem hagyják nyugodni, ezért is tölti ilyen bizarr módon a szabadidejét.

Az Erlendur-sorozat szerzője: Arnaldur Indriðason
Az Erlendur-sorozat szerzője: Arnaldur Indriðason

Erlendur öccsének nyoma veszett egy hóviharban, amikor ők még gyerekek voltak, és a felügyelő azóta önmagát okolja a testvére eltűnése miatt. Évente hazalátogat a szülőföldjére, és a dombvidéken bolyong, abban reménykedve, hogy rábukkan öccse maradványaira. Félresikerült házasságából származó gyermekei iránti közömbössége miatt is hibásnak érzi magát, noha ezen az állapoton nem nagyon tud változtatni. A történetek előrehaladtával persze a gyerekei is egyre inkább az élete részéve válnak, és a maga módján a múltjával is megbékél.

A regények helyszíne

A regények cselekménye a mindig hideg, zord, kietlen izlandi tájakon játszódik (ahol egyébként a statisztikák szerint átlagosan évente kevesebb mint egy gyilkosság történik), és a történések helyszíne hűen tükrözi a nyomozóban tomboló viharokat.

Az Erlendur-sorozat

Synir duftsins, 1997. Egy nyugalmazott tanárt holtan találnak az otthonában, egy diákja pedig ezzel egyidőben öngyilkos lesz. A helyi rendőrség összefüggést gyanít a két haláleset között. Erlendur és csapata ennek igyekszik utána járni, miközben az olvasó megismerkedik a felügyelővel, megismeri a személyes problémáit és a lánya drogfüggőségét.

Dauðarósir, 1998. A nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepséget követően Izland nemzeti hősének, Jón Sigurðssonnak a sírján regy fiatal lány holttestét találják. Senki sem tudja, hogy ki az áldozat, miért gyilkolták meg, és az is rejtély, hogy miért éppen a nemzeti hősként tisztelt Sigurðsson nyughelyére helyezték a hullát. A nyomozás során Erlendur és csapata rájön, hogy a gyilkosság mögött egy sokkal nagyobb horderejű, az egész nemzetet érintő ügy lapul.

Mýrin, 2000. Reykjavíki lakásán gyilkosság áldozata lesz egy idős férfi. Erlendur különös üzenetet talál a holttesten, illetve egy fiók mélyéről előkerülő, elmosódott fotó is gyanús a számára. A nyomozónak nem sokat kell kutakodnia a halott férfi múltjában, hogy kiderüljön: negyven évvel ezelőtt valaki feljelentette nemi erőszakért. De van-e valami köze ennek a régi, nem bizonyított ügynek ahhoz, hogy betörték a koponyáját? – A regény magyarul Vérvonal címmel jelent meg 2007-ben.

Grafarþögn, 2001. Egy külvárosi építkezésen rejtélyes csontvázat találnak. Erlendur először arra gondol, hogy csupán egy Izlandon megszokottnak mondható történet áll a haláleset hátterében: valaki eltűnik egy hóviharban, s évek, évtizedek múltán találnak cask rá. Ám a körülményekben van valami nyugtalanító. Ott van először is a csontváz különös testtartása… Aztán nem messze tőle, az a négy, szabályosan ültetett ribiszkebokor a semmi közepén. Mintha egyszer már laktak volna itt… – A könyv magyarul Kihantolt bűnök címmel jelent meg 2007-ben.

Röddin, 2003. Reykjavík egyik legjobb nevű szállodájának alagsorában összeszurkált holttestre bukkannak. Az áldozat ugyan a szállodában dolgozott, ám úgy tűnik, senki nem ismeri. Legalábbis annyira nem, hogy oka lett volna meggyilkolni… Erlendur felügyelőnek az az ötlete támad, hogy a nyomozás idejére beköltözik a szállodába. Mialatt fokozatosan felderíti a meggyilkolt férfi elképesztő múltját és segít igazságot szolgáltatni egy brutálisan bántalmazott kisfiú édesapjának, bepillantást nyer a hotelszakma kulisszái mögé is, ahol bizony akad rejtegetnivaló. – Itthon Távoli hangok címen kell keresni, 2008-ban adta ki az Animus Kiadó.

Kleifarvatn, 2004. Egy Reykjavík melletti tó földrengés következtében apadni kezd. A jelenséget vizsgáló tudós egy csontvázra akad a mederben, amelynek lábához egy orosz gyártmányú rádiókészüléket erősítettek. Az ügyet Erlendur nyomozó és csapata kapja, s ahogy megbolygatják a múltat, emberi tragédiák egész szövevénye bontakozik ki előttük. A szerelemről, barátságról, ifjúkori eszmékről és árulásról szóló sötét, fél évszázados történet mögött pedig ott lapul a hírhedt kelet-német titkosszolgálat, a Stasi. – Magyarországon 2010-ben jelent meg Hidegzóna címmel.

Vetrarborgin, 2005. Kisfiú holttestére találnak Reykjavík egy lepusztult lakótelepén. Szúrt sebtől vérzett el. Ázsiai származású volt, így Erlendur felügyelőnek azzal is számolnia kell, hogy rasszista támadás állhat a gyilkosság mögött. Annál is inkább, mivel az áldozat bátyja a délkelet-ázsiai bevándorlók bandájának vezére. Ám egész más indítékok is felmerülnek a nyomozócsapat előtt. – Magyarul Hideg nyomon címmel adta ki az Animus Kiadó 2011-ben.

Harðskafi, 2007. Reykjavíktól nem messze, egy tóparti nyaralóban felakasztott női holttestre bukkannak. María, aki nemrégiben édesanyját – gyerekkorában pedig édesapját is – tragikus körülmények között veszítette el, minden bizonnyal öngyilkos lett. A rendőrség lezárja az ügyet. Erlendur felügyelő azonban ösztönösen érzi, hogy valami nincs rendjén. Életében először megszegi a szabályokat, és saját szakállára kezd nyomozni. – A hazai boltokban Hipotermia címen kell keresni, 2014-ben jelent meg.

Myrká, 2008. Erlendur felügyelő nem csak a bűnnel, önmagával is harcban áll. Úgy érzi, halaszthatatlanul ki kell szállnia a mókuskerékből, hogy békére leljen kissé. Munkatársnője, Elínborg helyettesíti, aki hamar bekerül a mély vízbe: egy fiatal férfit holtan találnak otthonában, átvágták a torkát. A lakásba való erőszakos behatolásnak nincs nyoma. A helyszínelők a női pólót viselő áldozatnál randidrogként ismert szerre bukkannak, ágya alól pedig egy színes kasmírsál kerül elő. Elínborgnak, ha kézre akarja keríteni a gyilkost, úrrá kell lennie az áldozattal szembeni erős ellenszenvén, a nyomozás során ugyanis fokozatosan feltárul a halott férfi énjének sötét oldala. – Magyar nyelven Gyalázat címmel adta ki az Animus 2016-ban.

Svörtuloft, 2009. Erlendur kollégája, Sigurdur Óli mélyponton van. Az iskolatalálkozón rádöbbent, hogy korábbi osztálytársai közül mindenki többre vitte, mint ő. Egy régi ismerőse kérésére ellátogat egy zsaroló pár lakására, de ott az egyik személyt vérbe fagyva találja. Mire feleszmél, már vizsgálat folyik ellene, hiszen nem mondhatja meg, mit keresett a gyilkosság helyszínén. A könyv magyarul még nem jelent meg.

Furðustrandir, 2010. Erlendur felügyelő visszatér gyermekkora színhelyére, a Keleti Fjordvidékre, és egykori szülőházának romjai között üt tanyát. Feltett szándéka, hogy végére jár a családja életét gyökeresen megváltoztató múltbeli tragédiának: nyolcéves öccse, Beggi eltűnésének. Egy másik régi eltűnési ügy is nagyon foglalkoztatja. 1942-ben egy hóviharban nyoma veszett egy Matthildur nevű fiatalasszonynak. Amikor elkezd a nő eltűnésének végzetes éjszakája felől kérdezősködni, elvesztett testvérével kapcsolatban is új gyanú támad benne. – A regény magyarul Rókalyuk címmel jelent meg 2017-ben.

Az ifjú Erlendur-sorozat

Einvígið, 2011. A magyarul még nem olvasható regény a sorozat előzményének számít, Erlendur még fiatal, az olvasó mentorával, Marion Briemmel is megismerkedhet. A könyvben két sakknagymester, Bobby Fisher és Boris Spassky összecsapására készül Izland. Nem sokkal azt követően, hogy a parti kezdetét veszi, gyilkosság történik egy moziban.

Reykjavíkurnætur, 2012. Ez a regény is a fiatal Erlendurról szól, amikor még többnyire a közlekedésiek munkáját segítette és éjszakánként dolgozott. A fővárosban pezseg az élet: utcai balesetek, rablások, kocsmai verekedések, és néhány megmagyarázhatatlan haláleset. Előbb egy hajléktalan hulláját találják meg, aztán egy nőnek veszi nyoma, és a nyomozás mindkét esetben vakvágányra fut. Erlendur viszont úgy érzi, hogy mindkét ügyet érdemes egy picit jobban megvizsgálni.

Kamp Knox, 2014. Egy úszó hullára bukkanak az öbölben. A fiatal Erlendur, és társa, Marion kezdenek dolgozni az ügyön. Az áldozat halálát nem fulladás okozta, hanem az, hogy nagyon magasból esett a vízbe. A szálak a keflavíki amerikai katonai bázisra vezetnek, az amerikaiak viszont nem igazán akarnak együttműködni a helyi rendőrséggel. Leginkább azért, mert nukleáris fegyverek és egy CIA-akció miatt igencsak kényes az egész ügy.

Más regényei

Indriðason az Erlendur-regények mellett eddig öt másik, különálló regényt is írt. Ezek közül egyik sem jelent még meg magyarul, de reméljük, hogy előbb-utóbb sorra kerülnek, hiszen a szerző (hazai) sikerét, a stílusát és a regények szinopszisát ismerve nem kell attól tartani, hogy nem fogyna.

A teljesség igénye nélkül: az 1999-es Napóleonsskjölin (tükörfordításban: Napóleon hadművelet) c. regényében nyomtalanul eltűnik az egyik önkéntes mentőegység tagja, de előtte még beszél a húgával, Kristennel, aki aztán nyomozni kezd. A cselekménynek ez a vonala napjainkban játszódik, a háttérben egy titkos amerikai akció zajlik, amekynek során egy repülőgép roncsait készülnek eltávolítani az egyik izlandi gleccserről. A gép 1945-ben zuhant le, a fedélzetén amerikai és német tisztekkel. A becsapódást túlélő egyik német tisztnek aktatáska volt a csuklójához láncolva. Azzal a szándékkal vágott neki a kietlen izlandi tájnak, hogy elérje az első lakott farmot, de aztán eltűnt a végtelen fehér mezőkön…

A 2013-ban megjelent Skuggasund szintén két idősíkban játszódik. Az egyik a második világháború ideje, amikor Reykjavík egy zűrös negyedében megfojtanak egy fiatal nőt. A gyilkosság felderítésén egy izlandi detektív és egy amerikai katonai rendőr dolgozik. A második a jelen, amikor egy 90 éves férfit a saját ágyában fojtanak meg a saját párnájával. Konrad, egy nyugalmazott nyomozó, újságkivágásokat talál az áldozat markában, amelyek a több évtizeddel korábban, a második világháború idején történt gyilkosságról szólnak. Konrad még emlékszik arra az ügyre, hiszen abban a negyedben nőtt fel. Vajon miért bukkan újra a felszínre az a régi eset? Vajon akkor a rendőrök az igazi elkövetőt tartóztatták le?

Indriðason a filmvilágban

2008-ban mutatták be a Reykjavik-Rotterdam című filmet, amelynek Indriðason írta a forgatókönyvét. A film egy biztonsági őrről szól, aki korábban alkoholcsempészéssel foglalkozott, de lebukott és rácsok mögé került. Szabadulása után szerény fizetéséből próbálja támogatni a családját, ez azonban egyre nehezebben megy, így kilátástalan helyzetében igent mond a régi haveroknak, hogy még egy utolsó utat csinál Reykjavik és Rotterdam között. A dolgok persze félrecsúsznak… Izland 2010-ben ezzel a filmmel pályázott az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A főszereplőt az a Balthasar Kormákur alakította, aki négy év múlva a Contraband című amerikai produkciót rendezte. A Contraband Magyarországon Csempészek címmel futott, és a 2008-as izlandi film remake-je. Indriðasont csak mint az eredeti film forgatókönyvírója tüntették fel a stáblistán.

2006-ban film készült a Vérvonal (eredeti címén Mýrin) című regényéből, amelyet itthon szintén Vérvonal címen mutattak be 2009-ben. Indriðasonnak egyéb köze nincs a filmhez, minthogy az ő regénye alapján készült. A stáblistán is csak ilyen szerepben tüntették fel.

Források: Crime Fiction Lover, Mystery Tribune, Wikipédia


Vidd hírét!