George Smiley visszatér, de nem támad fel

Vidd hírét!
  •  
  •  

Éppen amikor már hangosan is búcsút vettem John le Carré ikonikus regényhősétől, George Smiley-tól, és lemondtam arról, hogy az öreg kém egy bármilyen, A titkos zarándok után írt könyvben felbukkanjon, a brit szerző kiadója bejelentette, hogy 2017 őszén új Smiley-regény lát napvilágot A Legacy of Spies címmel. Az új regényről egyelőre keveset lehet tudni, de az szinte borítékolható, hogy Smiley nem egy, a napjainkban zajló cselekmény aktív szereplője lesz a könyvben, hanem más szereplők visszaemlékezéseiben bukkan fel.


Az A Legacy of Spies főszereplője Peter Guillam lesz, a Körönd egykori szolgája, George Smiley hűséges kollégája és tanítványa, aki a jelenben békés nyugdíjas éveit tölti a családi birtokon, valahol Dél-Angliában, ám a Szolgálat kérésére ismét Londonba kell utazzon, hogy számot adjon néhány olyan korábbi akcióról, amelyben Alec Leamas, Jim Prideaux és George Smiley is szerepet játszott. Az új regény tehát A kém, aki bejött a hidegről és a Suszter, szabó, baka, kém-beli időkre tekint vissza, és a szerző ügynöke azt ígéri, hogy legalább ugyanannyira izgalmas is lesz, mint az említett két könyv.

Hogy miért veszem (szinte) biztosra, hogy Smiley-t nem egy a jelenben játszódó cselekményben látjuk viszont? Egyrészt azért, mert a szerző maga egy interjúban azt mondta, hogy George Smiley mára már valószínűleg nem élne. Noha a szerző soha nem adott részletes életrajzot a leghíresebb regényhőséről, az elejtett utalásokból arra lehet következtetni, hogy Smiley 1906-ban vagy 1915-ben született – azaz mostanra legalább 100, de akár 110 évesnél is több lenne. Persze nem lenne teljesen elképzelhetetlen, hogy az új regényben a 112 éves George Smiley-tól kérnek tanácsot egy olyan ügyben, amely a múltban gyökerezik – de nem hiszem, hogy ez méltó lenne Smiley-hoz, és nehezen tudom elhinni, hogy le Carré ily módon “hozná vissza” a legemlékezetesebb kémet.

Alec Guiness mint George Smiley az 1982-es Smiley's People c. tévésorozatban
Alec Guinness mint George Smiley az 1982-es Smiley’s People c. tévésorozatban

Smiley középosztálybeli szülők gyerekeként született Dél-Angliában, középszerű iskolákban végzett, egy régimódi oxfordi kollégiumban nyelveket tanult és a német barokk irodalomra szakosodott. A Körönd (így nevezi le Carré a regényeiben a brit Titkosszolgálatot) 1928-ban szervezte be, miközben azt fontolgatta, hogy továbbtanul. Közép-Európában és Dél-Amerikában képzeték ki, majd 1935-38 között Németországban, a háború kitörése után Svájcban és Svédországban is szolgált. 1943-ban visszahívták Londonba; 1945-ig a Körönd főhadiszállásán dolgozott, amikor visszavonult, hogy Oxfordban taníthasson. 1947-ben, a hidegháború hajnalán visszahívták a Szolgálathoz, 1951-től pedig a kémelhárításhoz került.

Gary Oldman mint George Smiley a 2011-es Suszter, szabó, baka, kém c. mozifilmben
Gary Oldman mint George Smiley a 2011-es Suszter, szabó, baka, kém c. mozifilmben

Amikor az olvasó először találkozik Smiley-val, már 1960-ban járunk, első alkalommal ugyanis az Ébresztő a halottaknak című regényben szerepelt; aztán a magyarul még nem olvasható A Murder of Quality-ben és a szerző számára a nagy áttörést jelentő A kém, aki bejött a hidegről címűben bukkant fel újra, utóbbiban csak mellékszerepben, előbb mint visszavonult szolgálatis, aztán mint visszatérő és Kontroll egyik segédje. Fontos szerepet kapott a Karla-trilógiában. Le Carré az első kötet, a Suszter, szabó, baka, kém írása közben “javított” Smiley korábbi életrajzán, valószínűleg azért, mert nem akarta, hogy a tervezett trilógia következő részeiben Smiley életkora problémát jelentsen. Így aztán a Suszter, szabó, baka, kém története szerint Smiley-t kilenc évvel később, 1937-ben szervezte be a titkosszolgálat.

Peter Guillam karakterére szintén hatással volt ez az úgynevezett korrekció. A francia és brit felmenőkkel rendelkező férfi egy olyan családból származik, akiknek tagjai generációkon át szolgálták a titkos világot. Az Ébresztő a halottaknak című regény szerint Guillam szolgált a második világháborúban, de a későbbi könyvek arra engednek következtetni, hogy 1933 körül született, így tehát például a Karla-trilógiában majdnem két évtizeddel fiatalabb, mint mentora és példaképe, George Smiley.

Noha Guillam maga is dolgozott terepen és szervezett be ügynököket, általában véve ódzkodik a bevetésektől és szívesebben vállal részt a munka adminisztratív területén. Ennek a hozzáállásának köszönhetően folyamatosan sikerül túlélnie az ismétlődő átszerveződéseket és kimarad a szolgálaton belüli rivalizálások okozta összecsapásokból is. Ezzel együtt Smiley-hoz mindvégig hű marad.

Guillam és Smiley - azaz Benedict Cumberbatch és Gary Oldman
Guillam és Smiley – azaz Benedict Cumberbatch és Gary Oldman

Guillammel, akárcsak Smiley-val az olvasók utoljára az 1990-ben publikált A titkos zarándokban  találkozhattak. Abban a regényben a szolgálat akkori vezetőjének, Leonard Burrnek a titkáraként láthattuk viszont, de csak egy jelentéktelen jelenetben bukkant fel; ebbéli szerepében épp Ned, a könyv főszereplője váltotta.

Az új Smiley-regény angolul 2017 szeptemberében jelenik meg. Az eddigiek alapján kijelenthetjük, hogy a magyar fordításra sem kell sokat várni.


Vidd hírét!
  •  
  •