A regényírás 10 szabálya – E. Leonard szerint

Vidd hírét!
 •  
 •  

Elmore Leonard, a kortárs amerikai írók egyik meghatározó alakja márciusban (újra)publikált egy érdekes könyvet a regényírás 10 szabálya címszavak alatt. Az amerikai szerző ebben a saját tanácsait közli, szerinte például fontos, hogy 100 ezer szó leütése során legfeljebb háromszor használjunk felkiáltójelet. A Guardian készített egy vázlatot Elmore Leonard szabályaiból.


 1. Elmore Leonard első szabálya szerint sose kezdd azzal a könyvet, hogy milyen az időjárás. Főleg akkor ne, ha ezt a hangulatkeltés eszközeként használnád. Az olvasók a karakterekre kiváncsiak, nem pedig az időjárásra.
 2. Kerüld a prológust, nincs annál bosszantóbb, amikor az előszót követő bevezetőt egy prológussal kell folytatnia az olvasónak. A prológus általában egy előzményt vagy háttérsztorit mond el, és azt bárhol el lehet helyezni a regény során.
 3. Sose használj egyéb igét a „mondta / mondja” ige mellett a párbeszédek leírásánál. A mondta kevésbé tolakodóbb, mint a dünnyögte, a lihegte, a figyelmeztette, a hazudta igék. Elmore Leonard azt állítja, hogy egyszer egy Mary McCarthy regényben egy párbeszédnél az ünnepélyesen bizonygatta („she asseverated”) igénél abba kellett hagynia az olvasást és meg kellett néznie a szó pontos értelmét egy szótárban.
 4. Sose használj határozószót a mondta ige mellett. Leonard szerint zavaró és megszakítja a párbeszéd ritmusát.
 5. Gazdálkodj okosan a felikáltójelekkel, kettőt, legfeljebb hármat használhatsz 100 ezer szó leütése közben.
 6. Sose használd a hirtelen és az elszabadult a pokol kifejezéseket. Leonard szerint ez a szabály nem szorul különösebb magyarázatra, de megjegyzi, hogy azok az írók, akik gyakran használják a hirtelen kifejezést, bőkezűen bánnak a felkiáltójelekkel is.
 7. Takarékosan használd a különböző tájszólásokat. Ha egyszer elkapott a hév és elkezded aposztrófokkal telerakni a szöveget, azon veszed észre magad, hogy képtelen vagy leállni.
 8. Kerüld a karakterek részletes fizikai leírását. Példának Ernest Hemingway-t említi, a Fehér elefánt formájú hegyek c. novellájában az egyetlen fizikai leírás ennyiből áll: „a nő levette a kalapját és az asztalra tette”.
 9. Kerüld a tárgyak és tájak részletes leírását – Elmore Leonard szerint ez alól Margaret Atwood kivételt képez.
 10. Végül pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy ki kell hagyni minden olyan részt, amit az olvasó legszívesebben átugrana. Azt mondja, gondolkozz az olvasó fejével, és hagyd ki azokat a hosszú prózai bekezdéseket, ahol a szavak egybefolynak az olvasó szemei előtt.

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=PeZQl2nvnfM[/youtube]

Elmore Leonard 10 szabályát lehet ugyan vitatni, sikerei viszont arról tanúskodnak, hogy ő bizony ért az íráshoz. Jelenleg a Justified sorozat főszereplőjének, Raylan Givens marsallnak egy új történetén dolgozik.


Vidd hírét!
 •  
 •