Goethe-díj John le Carrénak

Vidd hírét!
 
 

A német nyelv szolgálatában és az ország nemzetközi kulturális dialógusának a kialakításában végzett felbecsülhetetlen munkájáért, valamint az európai szövetkezés, béke és kreativitás fejlesztésében való elkötelezettségéért Németország Goethe-díjjal tüntette ki John le Carrét. A brit szerző az idén már visszautasított egy jelölést: 2011 tavaszán a Nemzetközi Man Booker-díjra jelölték, amelyet végül Philip Rothnak ítéltek oda. Le Carré azt azzal az indoklással utasította el, hogy ő “nem versenyez irodalmi díjakért”. A Goethe-díjat most elfogadta.

A Goethe Intézet a medált a következő indoklássa adta le Carrénak: „az író a kémregényeiben, melyekből mostanáig több millió példányt adtak el, politikai és pszichológiai stíluselemek alkalmazásával mesterien ábrázolja Németország nehéz helyzetét a hidegháború során. Olvasók milliói elé tárta érzékletesen a világ konfliktusainak nemzetközi színterét.”

50 évvel a berlini dal megépítése-, 20 évvel a Szovjetunió felbomlása- és 10 évvel a szeptember 11. támadások után ez a legalkalmasabb pillanat arra, hogy elismeréssel adózzunk John le Carré rendkívüli teljesítménye előtt – méltatta a brit szerzőt a Goethe Intézet. – John le Carrénál a nyelv és az ország ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy jobban megismerje a történelmet, az ideológiákat, a vallásokat és az embereket. A hidegháború idején játszódó, a Kelet és a Nyugat közötti ellentéteket boncolgató regényei rabul ejtik az olvasót, a karakterek alapos pszichológiai ábrázolása és a gazdag történelmi háttér mindenkit lenyűgöz. A szerző hangja túlmutat az írásain, teszi hozzá az Intézet: [le Carré] a Nyugat politikájával szemben ismételten nyílt és kritikus álláspontot képvisel, különösen a szeptember 11-i támadások nyomán kialakult angol-amerikai, terrorizmus elleni koalícióval kapcsolatosan.”

A Goethe Intézet le Carrét Nagy-Britannia leghíresebb német szónokának nevezte, hozzátéve, hogy az írónak mindmáig meggyőződése: a nyelv ismerete elengedhetetlen egy ország kultúrájának a megismeréséhez. A szerző 16 éves volt, amikor ott hagyta az iskoláját, és Svájcba utazott, hogy nyelveket tanuljon. 1959-től a brit nagykövetségen dolgozott Németországban, Bonnban. Ebben az időszakban a brit titkosszolgálat ügynöke volt.

A Goethe-díjat 1955 óta adományozza Németország olyan nem német személyeknek, akik az intézet munkájához és szellemiségéhez nagymértékben hozzájárulnak. Idáig több mint háromszáz ember kapta meg a világ több mint ötven országából, köztük Billy Wilder filmrendező, Helen Wolf publicista, Daniel Barenboim zongoraművész és karmester, és Kertész Imre író. Idén augusztus 28-án adják át a medált Weimarban, le Carré mellett Ariane Mnouchkine francia színházigazgatót és Adam Michnik lengyel történészt, politikai újságírót is kitüntetik a díjjal.

John le Carré a hírnevét A kém, aki bejött a hidegről című regényével alapozta meg. A hidegháború legelismertebb krónikásává a Karla-trilógiával (Árulás, Hajsza, Csapda) vált. A kommunizmus bukása után a regényei témája megváltozott: történetei helyszínéül többek között szovjet utódállamokat, Közép-Amerikát, illetve az utóbbi időben Afrikát választotta. A regényeiből számos filmet és filmsorozatot forgattak, ráadásul egy ideje előszeretettel vesz részt ezeknek a megfilmesítésében: A panamai szabó és az Elszánt diplomata esetében a forgatókönyvet részben ő maga írta.


Vidd hírét!