SKB: Karin Fossum vs. Leena Lehtolainen

Vidd hírét!
  •  
  •  

November 14-én a fehér ágon is kezdetét veszi a skandináv krimiszerzők bajnoksága. A norvég Karin Fossum a finn Leena Lehtolainennel vív a negyeddötőkbe való jutásért. A ti szavazataitok döntenek arról, hogy melyikük a jobb író. Szavazni az alább beágyazott facebook-bejegyzésen lehet. Ezt itt, ezen az oldalon is megteheted, de ahhoz be kell jelentkezz a facebookra. Amint az a képen is látszik: a képre adott Like / Tetszik azt jelenti, hogy Fossumra szavazol, a Share / Megosztás pedig azt jelenti, hogy Lehtolainenre adod le a voksodat. A meccs november 16-án, közép-európai idő szerint este 8 órakor ér véget – az ebben az időpontban leolvasott állás dönt. Döntetlen esetén pontosan egy órás hosszabbítás következik. Ha az is döntetlent eredményez, akkor sorshúzással választjuk ki a továbbjutót.


 

Fossum: az 1954-es születésű norvég „krimikirálynő” már első, húszesztendős korában „elkövetett” irodalmi próbálkozásával, verseskötetével is nagy feltűnést keltett. A szerző megbecsültsége mind a mai napig töretlen a szigorú ítészek körében. Az írónő azóta publikált újabb verseskötetet, és krimijein kívül számos regényt. A világhírt azonban a Konrad Sejer-krimik hozták meg számára, néhányról mi is közöltünk recenziót az Olvasoterem.com-on: Az Ördög tartja a gyertyátAki fél a farkastólNe nézz vissza, Aki mást szeret és Indiai feleségEz utóbbit a norvég Dagbladet „Minden idők legjobb norvég krimijé”-nek kiáltotta ki. Fossum könyvei magyarul a Scolar Kiadó gondozásában jelentek meg.

Lehtolainen: első regénye 12 éves korában jelent meg. Azóta több mint húsz könyvet írt, ezeket 24 nyelvre fordították le és általában mind a finn sikerlisták élén landoltak. Számtalan elismerést kapott már az írónő, például 1997-ben és 1998-ban is a legjobb finn kriminek járó díjat. Művei közül legismertebb és legsikeresebb a Maria Kallióról, a fiatal nyomozónőről szóló krimisorozat, amelynek bevezető kötetét magyarul az Animus Kiadó jelentette meg Az első gyilkosságom címmel.

Figyelem! A játék során mindig csak egy képet “lájkolsz” vagy “osztasz meg”, ahogyan azt egyébként feltehetően megteszed naponta több tíz vagy száz képpel – vagy éppen nem, embere válogatja. A lényeg: nem kérjük, hogy a játékban való részvétel feltételeként mindenekelőtt lájkold az oldalunkat. A játékban való részvételnek egyetlen feltétele van: rendelkezned kell facebook-fiókkal. Anélkül sajnos nem tudsz részt venni a játékban. Van egy másik apróság is, bár hangsúlyozzuk, hogy ez nem egy szigorú feltétel: a megosztásokat (Share) csak akkor tudjuk követni, ha a képet publikusan, mindenki számára láthatóan (nem csak a baráti körödnek vagy ismerőseidnek láthatóan) osztod meg. (Ezt minden egyes megosztásnál is külön állíthatod.) Ha az általad eszközölt megosztás nem publikus, úgy mi nem látjuk a nevedet, így kisorsolni sem tudunk nyertesként. Ezzel együtt jogodban áll megosztani csak az ismerőseidnek a képet – tegyük fel, hogy mindenképp Lehtolainent szeretnéd továbbjutóként látni, és nem érdekel a nyeremény, nos ez esetben eljárhatsz így is. A voksod számítani fog, de nem lesz mögötte név.

A nyolcaddöntőket követően az Animus Kiadó felajánlásának köszönhetően két, egyenként három kötetet tartalmazó könyvcsomagot fogunk kisorsolni azok között, akik a nyolcaddöntők valamelyikén valamilyen (követhető) formában voksoltak, azaz lájkolták vagy (publikusan) megosztották a képet. A kék ág négy mérkőzésének voksolóira jut egy hármas könyvcsomag, a fehér ágra ugyanígy. Elég csak a nyolc meccs egyikén voksolni, és máris esélyed van az egyik könyvcsomagra, de ha mindkét ágon szavazol (lájkolsz vagy megosztasz), akkor mindkét könyvcsomagra pályázhatsz. Az esélyeidet csak növeled, ha minden meccsen szavazol, hiszen itt ér a duplázás. Az első nyerteseket a nyolcaddöntők után, valamikor december 5. és december 8. között sorsoljuk ki.

A két ág sorsolásáról itt olvashatsz még többet.


Vidd hírét!
  •  
  •