Jubileumi Nebula-díjat kapott Jeff VanderMeer az Expedícióért

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az elmúlt hétvégén jubileumi díjátadóra került sor Chicagóban: az Amerikai Sci-fi és Fantasy Írószövetség (Science Fiction and Fantasy Writers of America, röviden SFWA) ötvenedik alkalommal adta át a Hugo mellett a műfaj legrangosabb elismerésének számító Nebula-díjat. Akárcsak a korábbi években, ezúttal, is négy kategóriában díjaztak: legjobb regény, legjobb kisregény, legjobb novella és legjobb kisnovella.


A legrangosabb kategóriának számító legjobb regény díját Jeff VanderMeer kapta az Expedíció című regényéért. (A regényről írt kritikánk itt olvasható). A Déli Végek címet viselő trilógia első regénye Jeff VanderMeer: Expedíció (Agave Könyvek, 2014)2014 februárjában jelent meg, azóta pedig töretlen a sikere: közel 20 országban adták ki (Magyarországon a nemzetközi megjelenéssel egy időben), és már a megfilmesítési jogai is elkeltek. A főszereplő biológus szerepére Natalie Portmant szeretnék meggyőzni, a rendezői székben pedig az Ex Machina rendezője, Alex Garland fog ülni, aki eddig elsősorban íróként (A part) és forgatókönyvíróként (28 nappal később, Napfény, Ne engedj, Dredd) volt ismert a filmipar berkeiben.

VanderMeernek ez az első Nebula-díja, 2009-ben még egyszer jelölték Finch című regényével, de akkor nem sikerült nyernie. Ugyanakkor viszont olyan rangos díjai vannak, mint a World Fantasty, a BSFA vagy a Locus. A másik rangos sci-fi elismerést, a Hugo-díjat még nem sikerült elnyernie (szintén csak jelölésig jutott), de idén akár azt is besöpörheti – a 2015-ös díjra a jelölés május 1. és július 31. között zajlik, a díjátadóra a Washington állambeli Spokane-ben kerül sor augusztus 19-23 között. Addig viszont további három rangos díjat söpörhet be VanderMeer: június 14-én a John W. Campbell-díjat, június 28-án a Locus-díjat, július 12-én pedig a Shirley Jackson-díjat. Mindháromra az Expedícióval jelölték, kivétel a Locus, amelyre a teljes Déli Végek-trilógiával. Az idei Nebula-díját egyébként a tavalyi győztest megelőzve sikerült elnyernie: Ann Leckie – aki 2014-ben a Mellékes igazság című regényével nyert – az idén is szerepelt a jelöltek szűkített listáján az Ancillary Sword című regényével, amely a Radch Birodalom-űrtrilógia második kötete.

A Nebula-díj másik három kategóriájának győztesei: Nancy Kress (legjobb kisregény), Alaya Dawn Johnson (legjobb novella) és Ursula Vernon (legjobb kisnovella). Nancy Kress ötödik alkalommal nyeri el a díjat, ebből harmadszor az említett kategóriában. Idén a Yesterday’s Kin című művéért kapta az elismerést. Neki egyébként már van Hugo-díja, valamint John W. Campbell- és Theodor Sturgeon-emlékdíja is.

Az 1982-ben született Alaya Dawn Johnsonnak ez az első rangos díja, korábban egyszer már jelölték a Nebulára, és nyert néhány kisebb díjat, viszont ennyire neves kitüntetésemég nem volt. A díjazott novellája A Guide to the Fruits of Hawai’i címet viseli. Ursula Vernon számára szintén ez az első Nebula-díj (a Jackalope Wives című kisnovellájáért), ő viszont más kisebb díjak mellett egy Hugo-díjjal is büszkélkedhet, amelyet 2012-ben nyert Digger című művével a legjobb képregény kategóriában.

Akárcsak az utóbbi években, az idén is kiosztottak néhány díjat, amelyek ugyanem nem a Nebula részei, viszont hagyományosan minden évben a Nebula Hétvégén adják át őket. Ezek győztesei:

  • Ray Bradbury-díj a legjobb forgatókönyvért: James Gunn és Nicole Perlman a Walt Disney Studis Motion Picture által készített, A galaxis őrzői című animációs filmért, amelyet az idén két kategóriában is jelölték az Oscar-díjra.
  • Andre Norton-díj, a legjobb ifjúsági science-fiction vagy fantasy regényért: Alaya Dawn Johnson a Love Is the Drug című mű művéért.
  • Az életműdíjnak számító Damon Knight Nagymester Emlékdíj győztese: Larry Niven, akinek néhány regénye (Álompark, Időn kívüli világ, Nem sokkal a vége előtt, A szálkák) magyarul is olvasható.
  • Kevin O’Donnell Jr.-díj az SFWA szolgálatért: Jeffry Dwight.
  • Solstice-díj az elméleti fikcióra gyakorolt kiemelkedő hatásért: Joanna Russ (posztumusz) és Stanley Schmidt.

Források: sfwa.org, Wikipedia, Bookline, IMDb, Agave Könyvek


Vidd hírét!
  •  
  •