Ann Leckie idén is Locus-díjat kapott

Vidd hírét!
  •  
  •  

Ann LeckieMellékes igazság második kötetéért is Locus-díjat kapott. Az amerikai írónő tavaly a legjobb első regény kategóriában diadalmaskodottMellékes igazság (Ancillary Justice) című debütregényével, 2015-ben pedig a legjobb sci-fi regénynek járó díjat kapta a kötet folytatásáért, az Ancillary Sword címűért, amely magyarul, akárcsak az első rész, a Gabo Kiadó gondozásában jelenik meg Ann Leckie: Ancillary Sword - magyarul Mellékes háború címen fog megjelenniMellékes háború cím alatt. Leckie igazi nagyágyúkat utasított maga mögé, hiszen a kategóriában jelölték John Scalzit a Bezárt elmék című regényével, Jeff VanderMeert a Déli végek-trilógiájával, William Gibsont A periféria című könyve miatt és a magyarul még nem olvasható Cixin Liut The Three-Body Problem című könyvével. A Mellékes igazság második kötetében Breq, az egykori Toren Igazsága űrhajó mesterséges intelligenciájának utolsó szilánkja az előző kötet végén történt események után egy űrhajó kapitányaként az Athoek-rendszerbe megy, hogy ott teremtsen rendet, de a helyi feszült hatalmi viszonyok mögött súlyos titkokra és társadalmi problémákra bukkan.


A legjobb fantasy kategóriában Katherine Addison kapta az elismerést The Goblin Emperor című regényéért, amely magyarul ugyancsak a Gabo Kiadónál jelenik meg. Az elfek trónjára kerülő, goblin származású császár története lassan építkező, fontos társadalmi kérdéseket boncolgató mű, írja a Gabo Kiadó a könyvről. Ebben a kategóriában Lev Grossman A varázslók-trilógiájának harmadik kötete, a The Magician’s Land mellett jelölték még Robert Jackson Bennett új regényét, a City of Stairst, Elizabeth Bear Steles of the Sky című kötetét és Kameron Hurley The Mirror Empire című könyvét.

A legjobb young adult kategóriában az a Joe Abercrombie nyert Half a King című regényével, akinek több könyve is megjelent már magyarul a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában; a legjobb elsőkönyves Locus-díjas Mary Rickert lett The Memory Garden című könyvével, a legjobb antológiának pedig a George R. R. Martin és Gardner Dozois szerkesztésében megjelent Zsiványok című kötetet választotta az olvasóközönség, amely magyarul a Fumax Kiadónál jelent meg, és amely Gillian Flynn Edgar-díjas Mivel foglalkozol? című novellája mellett többek között olyan szerzők elbeszéléseit tartalmazza, mint Neil Gaiman, a fentebb említett Joe Abercrombie, Joe R. Lansdale, Steven Saylor vagy épp a szerkesztő, George R. R. Martin.

A Locus-díj egy irodalmi díj, amely a Locus Magazine közönségdíja. 1971-ben adták ki először, azóta évente, általában június végén díjazzák az előző naptári évben megjelent művek szerzőit. A kategóriák győzteseit a magazin olvasói választják ki szavazás útján, így a Locus-díj az egyik legrangosabb közönségdíjnak is számít világszerte.

Forrás: Olvasóterem.com, Gabo Kiadó, LocusMag.com, Wikipédia.


Vidd hírét!
  •  
  •