Bradbury klasszikusa májusban az HBO műsorán

Vidd hírét!
 
 

2018. május 19-étől, az HBO műsorán lesz látható Ray Bradbury klasszikusának, a Fahrenheit 451-nek legújabb filmes adaptációja Ramin Bahrani rendezésében, Michael B. Jordan (Fekete párduc, Drót, Tiszta szívvel foci) és Michael Shannon (A víz érintése, Éjszakai ragadozók, Boardwalk Empire – Gengszterkorzó) főszereplésével.

Több mint hatvan évvel a megjelenése után Ray Bradbury világszerte elismert regénye, a Fahrenheit 451 igazi klasszikusként hat a világirodalomban a zord, disztópikus jövőábrázolásával. A könyv üzenete soha nem volt aktuálisabb, mint napjainkban.

Guy Montag (az HBO-filmen Michael B. Jordan alakítja) tűzőrként dolgozik. Az a munkája, hogy elégesse a könyveket… a házakkal együtt, ahol eldugták azokat. Montag soha nem kérdőjelezi meg a pusztítást, amit a munkájával végez, az estéi pedig unalmasan telnek a feleségével, Mildreddel, aki az egész napját a televízió bűvöletében tölti. Aztán egy nap Montag találkozik a különc szomszéd lánnyal, Clarisse-szal (a filmben Sofia Boutella alakítja), aki egy olyan múltról mesél neki, amelyben az emberek még nem féltek, és bemutat neki egy olyan jelent, amelyben az emberek a könyvekben rejlő ötleteket felhasználva gondolkodnak. És akkor Guy Montag hirtelen megkérdőjelez mindent, amit addig igaznak hitt.

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek (Agave Könyvek, 2018)
Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek (Agave Könyvek, 2018)

Mindig is szerettem Bradbury profetikus írását, a Fahrenheit 451-et. Aztán két évvel ezelőtt, ahogy körülnéztem az engem körülvevő világban, úgy éreztem, eljött az idő egy modern interpretáció elkészítésére” – mondta el a rendező, Ramin Bahrani.

Fahrenheit 451 magyarul először 1966-ban jelent meg Loránd Imre fordításában a Marsbéli krónikák – Kisregények és elbeszélések című kötetben. Az Agave Könyvek 2013-ban adta ki újra, további öt novellával egy kötetben. Most ugyanez a kötet jelent meg filmes borítóval.

 


Vidd hírét!