Andrzej Sapkowski: Tündevér (GABO, 2020)

Andrzej Sapkowski: Tündevér

Írta : Andrzej Sapkowski
Eredeti cím : Krew elfów
Eredeti kiadás : 1994
Magyar cím : Tündevér
Fordította : Kellermann Viktória
Kiadó : GABO Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2020
Terjedelme (oldalszám) : 376
90
Vidd hírét!
 
 

Egy korábbi írásom elején röviden ismertettem, hogy hogyan is indult világhódító útjára Andrzej Sapkowski Vaják sorozata azután, hogy az író 1986-ban benevezett a lengyel Fantastyka magazin által kiírt novellapályázatra. Az azóta eltelt több mint harminc évben Ríviai Geralt univerzuma egy rövid novellából nyolc kötetesre bővült, és manapság már kevés olyan fantasy rajongó él a világon, aki ne ismerné a hivatásos szörnyvadász történetét.

A Tündevér az öt kötetes Vaják-saga első része, amely közvetlenül A végzet kardjában található Több annál című novella eseményei után játszódik. Miután a Kontinens déli részéről származó nilfgaardiak sikeresen átkeltek a Jaruga-folyón és elfoglalták Cintrát, ezáltal új provinciát csatolva a birodalmukhoz, úgy tűnt, hogy az északiak napjai meg vannak számlálva; azonban hála a királyok és mágusok közös erőfeszítéseinek, sikerült megállítani a szörnyű ellenség további előrenyomulását.

Hónapokkal később Ciri, a cintrai királyné unokája és a trón örököse Kaer Mohrenban, a vajákok “fészkében” tanul Ríviai Geralt és társai felügyelete alatt, azonban a múltban átélt és látott borzalmakat nehéz elfelejteni. Rémálmok gyötrik, különös rohamok és látomások, amelyekre tanítói nem találnak megoldást, így enyhíteni sem tudnak azokon. Amikor pedig felmerül, hogy a kislány sorsa összefüggésben állhat az egész világéval, Geralt és Ciri útra kelnek, hogy válaszokat találjanak kérdéseikre.

A Tündevér egy remek könyv. Figyelembe véve, hogy kronológiailag a novelláskötetek és a különálló regény után játszódik, a szerzőnek nincs szüksége arra, hogy a könyv nagy részében világépítéssel és a különböző karakterek ismertetésével foglalkozzon, hiszen ezek nagy részét valószínűleg már mind ismerjük. Ehelyett csak a történethez elengedhetetlen mennyiségű új információval látja el az olvasót, a továbbiakban pedig kisebb-nagyobb utalásokat használva kapcsolja össze a világ különböző eseményeit és szereplőit. Bár a cselekmény középpontjában Ríviai Geralt és Ciri állnak, a történetet nem csak az ő szemszögükből ismerjük meg, fontos szerepet kap például Kökörcsin és Yennefer is. A nézőpontváltás pedig kitűnően működik: azáltal, hogy nem csak egy szereplőre fókuszál, Andrzej Sapkowski eléri, hogy ne feledkezzünk meg a Kontinensen végbemenő változásokról sem, valamint az olyan apróságokról, amelyek máskülönben elkerülnék a figyelmünket.

Ismerve az egyes karakterek múltját és motivációit, részben a novelláknak köszönhetően, az írónak lehetősége adódik arra is, hogy tovább mélyítse ezek személyiségét; Sapkowski regényében a szereplők hús-vér emberek érzésekkel, vágyakkal, álmokkal és kudarccal a hátuk mögött, elhelyezve egy olyan világban amely maga is él és lélegzik.

Tekintettel arra, hogy a Tündevér csupán az öt részes regényfolyam első része, biztosak lehetünk abban, hogy a későbbiekben a történet még komplexebbé válik majd, megismertetve az olvasót egy egyedi, a szláv folklórból merítő fantasy eposszal, amely a maga nemében páratlan a világon. 

A GABO kiadó által elindított új kiadás folytatására nem kell sokat várni, a cikk megírásának időpontjában már a megjelenés küszöbén áll a következő kötet, A megvetés ideje, amelyet aztán a Tűzkeresztség, Fecske-torony és A tó úrnője című kötetek követnek majd.A Vajákból nagy sikerű videójáték-trilógiát fejlesztett a lengyel CD Projekt, ezek közül a legismertebb a 2015-ben megjelent The Witcher 3: Wild Hunt. 2019-ben a Netflixen debütált a 8 részes The Witcher (Vaják) című sorozat is Henry Cavill főszereplésével.


Vidd hírét!