Könyvajánló: ha áprilisban borzonganál

Vidd hírét!
  •  
  •  

Ha áprilisban leginkább olyan könyvet vennél a kezedbe, amitől kiráz a hideg (és ezt a szó pozitív értelmében mondom, mert vannak olyan regények, amelyektől kiráz a hideg, de közben élvezzük), akkor ajánlunk neked néhányat. Az az igazság, hogy a téli csend után (és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra készülve) hirtelen akkora a kínálat, hogy négyszer ennyi könyvet is ajánlhatnánk. Mi azonban ezt a négyet emelnénk ki a sok közül.


Saskia Sarginson: NélküledSaskia Sarginson: Nélküled (Alexandra, 2016)

Fülszöveg | Suffolk, 1984. A tizenhét éves Eva apjával viharba sodródik a nyílt tengeren. Testét nem találják meg, mindenki úgy hiszi, vízbe fulladt. Szülei házassága darabokra hull, megfertőzi a bűntudat és a gyász. Ám húga, Faith, nem hajlandó elfogadni, hogy az élet Eva nélkül folyhat tovább; elhatározza, hogy megkeresi nővérét és hazahozza őt – élve.

A part közelében egy sziget alakja dereng – rejtélyes, tiltott terület, amelyen itt-ott ablaktalan betonbarakkok emelkednek. Amit senki nem tud, hogy az egyik barakkban Evát tartják fogva. Hogy a túlélésért harcol – azért, hogy hazatérhessen.

A Nélküled misztikus regény, thriller és érzelmes családi dráma egyszerre, amely egy pillanatra sem hagyja nyugodni az olvasót, és mindeközben a szívéig hatol.

A szerző | Sarginson kreatív írásból diplomázott, majd szerkesztőként, szövegíróként, reklámszövegíróként és forgatókönyv-szerkesztőként dolgozott. London déli részén él négy gyermekével, akik közül két lánya egypetéjű ikerpár. Nem véletlen, hogy első regényében az ikrek közötti titokzatos kapcsolatot, a hatalomért és az identitásért folytatott harcukat, a rivalizálást, de a ki nem mondott lojalitást és a köztük lévő rendkívüli köteléket választotta témául.

Miért ajánljuk? | Mert a szerző első regénye, az Ikrek is tetszett, és mert a fülszöveg olyan regényekre emlékeztet, mint a Fagyos ikrek vagy a Lányom – családi drámába oltott thriller.


 

Claire Douglas: IkrekClaire Douglas: Ikrek (Tericum, 2016)

Fülszöveg | Ikertestvére halálát követően Abi elköltözik Londonból és új életet kezd Bath-ban. Itt ismerkedik meg a gyönyörű Beatrice-szel és annak ikertestvérével, Bennel. Különös barátság alakul ki hármuk közt, azonban az idillt furcsa események zavarják meg. Féltve őrzött levelek tűnnek el, fenyegető üzenetek érkeznek, és semmi sem az, aminek látszik. Abi egyre zavarba ejtőbbnek érzi az ikertestvérek közötti szoros kapcsolatot, és mivel szerelmes Benbe, kétségbeesetten próbál megfelelni új barátai szeszélyeinek. De vajon meddig érdemes ezért elmenni? Ki hazudik, és ki mond igazat? Meddig és milyen áron lehet a titkokat megőrizni? És ha kiderül az igazság, vajon ki éli túl?

A Tericum Kiadó most induló sorozatának, a Lélekvesztő könyvek első kötetének szerzője, Claire Douglas lassan adagolja a feszültséget, és egy pillanatra sem engedi, hogy az olvasó hátradőljön. Amint azt gondoljuk, hogy mindent értünk, csavar egyet a történeten, és minden a feje tetejére áll.

A szerző | Claire Douglas mindig is író szeretett volna lenni, és évekig próbálkozott, míg aztán 2013-ban az Ikrekkel megnyerte a Marie Claire elsőkönyveseknek járó díját. Az írónő 2015-ben felkerült az Amazon Rising Star listájára.

Miért ajánljuk? | Gyakorlatilag ugyanazért, amiért Sarginson regényét. Első ránézésre jól illeszkedik abba a sorba is, amelyet a Lányom, a Lány a vonaton vagy Gillian Flynn Holtodiglan c. regénye képvisel.


 

Nick Cutter: A falkaNick Cutter: A falka (Agave, 2016)

Fülszöveg | Tim Riggs cserkészparancsnok minden évben egyszer útra kel egy cserkészcsapattal – úgynevezett falkával – a kanadai vadonba. A Falstaff-szigeten töltendő három napos táborozás, hegymászás és túlélési ismeretek elsajátítása nem csak számára, de a fiatal cserkészeknek is az igazi nyaralást jelenti. Mégis, sehogy sem tud szabadulni az érzéstől, hogy ez az év valamiért más lesz, mint a többi. Valami várni fog rájuk a sötétben. Valami végtelenül gonosz…

Éjszaka érkezik hozzájuk. Ijesztően vékony, zavarbaejtően sápadt és telhetetlenül éhes. Egy kimondhatatlan gyötrelmektől szenvedő férfi, szervezetében valami titokzatos szörnyűséggel, ami gyorsabban terjed a félelemnél. A szárazföldtől elvágva a csapatnak olyan borzalmakkal kell szembenéznie, amelyhez foghatót a tábortűz körül elmesélt legrémisztőbb történetekben sem tudtak volna kitalálni. A túléléshez meg kell küzdeniük a félelmeikkel, a tomboló elemekkel… és végül egymással is.

Nick Cutter részben A legyek urát, részben a 28 nappal későbbet idéző, magával ragadó és feszes tempójú regénye egyenesen a rettegés legmélyére taszít, a sötétség szívébe, ahol a félelem uralkodik a józan ész felett.

A szerző | Nick Cutter, azaz Craig Davidson a kanadai Torontóban született és élő író. Cutter az utóbbi pár évben hívta fel magára a figyelmet vérfagyasztó horroraival, a műveiről Clive Barker és Stephen King is nagy elismeréssel nyilatkozott. Magyarországon 2015-ben mutatkozott be a Mélységgel, amelyet eddigi legfélelmetesebb könyvének nevezett a kiadó.

Miért ajánljuk? | Mert mi is ültünk már tábortűz körül, cserkészként vagy más minőségben, hallgattunk vagy meséltünk egymásnak ijesztő történeteket – és mert a fülszöveg önmagában elég meggyőző. Hadd tegyem hozzá: alapvetően Cutter előző regénye is tetszett, és akkor Stephen King ajánlóját sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A horror koronázatlan királya azt mondta, hogy A falka a frászt hozta rá. Ha ez még mindig nem elég: A falka 2015-ben James Herbert-díjat kapott a Legjobb Horror kategóriában.


 

Marc Elsberg: BlackoutMarc Elsberg: Blackout (Animus, 2016)

Fülszöveg | Februári fagyok söpörnek végig Európán, amikor a kontinens szinte teljes elektromos hálózata összeomlik. A következmények katasztrofálisak. A sötétbe borult utakon egymást követik a karambolok, leáll a fűtés, a vízszolgáltatás, a mobilok feltölthetetlenek, az internet elérhetetlen. Piero Manzano, az olasz informatikus hackertámadást vél felfedezni a háttérben, de gyanúja a hatóságoknál süket fülekre talál. Az Europol terrorelhárító szakértője, François Bollard végül meghallgatja, ám ekkor olyan e-maileket fedeznek fel Manzano laptopján, amelyek rá terelik a gyanút. A támadók agyafúrtak és kíméletlenek. Európában atomkatasztrófák fenyegetnek, az emberek elegendő élelem, víz, üzemanyag és orvosi ellátás nélkül vegetálnak sötét, fűtetlen lakásaikban. A túlélésért folytatott küzdelem hamarosan oda vezet, hogy a rend már csak a katonaság bevetésével tartható fenn…

Napjaink egyik legnagyobb regénysikere olyan kérdéseket vet fel, melyekre az emberiségnek mielőbb választ kell találnia. Mert holnap talán már túl késő lesz.

A szerző | Elsberg 1967-ben született Bécsben. Ipari formatervezést is tanult, majd a reklámszakmában dolgozott, miközben a Der Standardban különböző írásokat publikált. A Blackout az első olyan regénye, amelyet saját neve alatt adott ki, korábban másik négyet Marcus Rafelsbergerkét jegyzett.

Miért ajánljuk? | Mert tényleg olyan problémára világít rá, amely nagyon is valós. A techno-thrillerek sorában ez lehet a Crichton-féle regények méltó utódja, igazi 21. századi hangulattal.


Vidd hírét!
  •  
  •